Välj mottagning och boka tid

Stockholm

Odenplan, Odengatan 80

Boka tid

City, Slöjdgatan 9

Boka tid

Östermalm,  Birger Jarlsg. 43

Boka tid

Slussen, Slussplan 7

Boka tid

Hammarby Sjöstad, Hammarby Allé 66

Boka tid

Kungsholmen, Lindhagensgatan 120

Boka tid

Solna Centrum, Solna Torg 4D

Boka tid

Nacka Forum, Värmdövägen 187

Boka tid

Täby, Esplanaden 19

Boka tid

Göteborg

Mölndal, Barnhemsgatan 22

Boka tid

Redbersplatsen, Redbergsvägen 40

Boka tid

Vasagatan, Vasagatan 60

Boka tid

Skåne

Malmö, Djäknegatan 6

Boka tid

Malmö City, Södra Förstadsgatan 5

Boka tid

Lund, Botulfsgatan 2

Boka tid

Helsingborg, Norra Strandgatan 21

Boka tid

Uppsala

Uppsala City, Sysslomansgatan 5

Boka tid

Gränbystaden, Marknadsgatan 5

Boka tid

Örebro

Drottninggatan 27

Boka tid

Linköping

Apotekargatan 13 E

Boka tid

Jönköping

Lantmätargränd 61

Boka tid

Gävle

Norra Rådmansgatan 8C

Boka tid

VaccinDirekt erbjuder nu bokade tider för influensavaccination

From 3/11 2020 erbjuds kostnadsfritt influensavaccin till ålderspensionärer och riskgrupper i Stockholm och Uppsala.

Tillhör du inte riskgrupp får du självklart ta influensavaccin hos oss, till ordinarie pris. Influensavaccin ges till barn från 6 månader och vuxna.

Vi är måna om våra kunder och särskilt om våra riskgrupper och därför erbjuder vi under perioden 3-30 november 2020 bokade tider på våra mottagningar i Stockholm och Uppsala eftersom det är på dessa mottagningar vi har flest besökare i riskgrupp. I övriga städer går det fint att komma på Drop-in eller bokade tider.

Anpassningar under Covid 19

Information till våra besökare om Covid 19

Om influensa

Influensa orsakas av ett virus som förekommer över hela världen. Det finns tre typer av influensavirus som smittar mellan människor, typ A, B och C. Det är influensa typ A som orsakar de största epidemierna. Infektion med typ C brukar ge lindrigare förkylningssymtom. Dessutom finns speciella influensavirus som drabbar specifika djurarter, t.ex. fågelinfluensa. Dessa smittar bara i undantagsfall vidare till människor. Influensaviruset har en stor benägenhet att ändra egenskaper (mutera). Smittan är luftburen och varje vinter kommer influensan till Sverige. Den brukar vara mest intensiv i januari och februari.

Symptom

För de flesta innebär influensa att man blir febrig (ofta hög feber 39-40 grader), snuvig, får torrhosta, huvud- och ledvärk och det är vanligt att man behöver stanna hemma i 1-2 veckor. Inkubationstiden, d.v.s tid från smittotillfälle till insjuknande är ca 1-4 dagar. Så länge man har feber brukar man räknas som smittsam.

Hos äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar kan influensan utvecklas till en allvarlig sjukdom som till och med kan vara livshotande. Äldre och kroniskt sjuka som får influensa blir extra mottagliga för andra infektioner som lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Därför erbjuds dessa grupper även vaccin mot bakterien pneumokocker, den vanligaste bakterien att orsaka dessa infektioner. 

Vaccin mot influensa

VaccinDirekt erbjuder säsongen 2020/2021 influensavaccin som skyddar mot fyra olika stammar av influensa (2 sk A-stammar och 2 B-stammar) vilket ger ett bredare skydd jämfört med tidigare år då många fick ett vaccin som täckte tre stammar. Influensavaccinet ges i överarmens muskel.

Till små barn ges vaccinet i lårmuskeln. Det tar 2-3 veckor efter vaccination tills man har ett skydd mot sjukdom. Skyddet varar i 6-12 månader, kortare tid hos äldre och personer med sänkt immunförsvar. Genom att vaccinera dig minskar risken för svår influensa och komplikationer samt följdsjukdomar med ca 50 procent. 

Inför ditt besök Våra mottagningar