Fästingbussen Södertälje, Plantagen

Vaccination Södertälje

Vaccinera dig mot TBE, bältros, hepatit, HPV och stelkramp på Fästingbussen. Vi har 50 års erfarenhet av vaccin och hos oss träffar du alltid en legitimerad sjuksköterska eller läkare. Vi hjälper dig sedan med påfyllnadspåminnelser. Välkommen på drop in!

Plats

Klastorpsvägen 20, 152 42 Södertälje, Sverige Hitta hit
Datum Öppettider Lägg till i kalender

Fästingbussens kvalificerade sjuksköterskor och läkare ser fram emot att välkomna dig och din familj.

Priser på Fästingbussen

Priser på Fästingbussen hittar du här.

TBE vaccin

TBE är en virussjukdom som smittar från djur till människor via fästingar och som kan orsaka allvarlig hjärnskada. Så många som en tredjedel av alla insjuknade i TBE drabbas av långvariga eller bestående besvär och antal insjuknade i TBE fördubblades 2021 mot året före. TBE finns numera i hela landet från Gävleborg och Dalarna och sedan söderut. Det finns effektiva och beprövade vaccin mot TBE.

Bältros vaccin

Bältros får du om det virus du bär på efter att ha haft vattkoppor återaktiveras. Nästan alla som vuxit upp i Sverige har haft vattkoppor och så många som 1 av 4 drabbas någon gång i livet av den mycket obehaglig sjukdomen Bältros. Glädjande nog finns numera ett beprövat och effektivt bältrosvaccin.

Hepatit vaccin

Hepatit A smittar smitta via mat och dryck medan Hepati B smittar via blod och kroppsvätskor. Både Hepatit A och B angriper levern och kan ge allvarliga komplikationer och livslånga besvär. På Fästingbussen kan du vaccinera dig med ett kombinationsvaccin som skyddar dig mot båda dessa sjukdomar.

HPV vaccin

HPV är Sveriges vanligaste sexuellt överförbara sjukdom och en majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas. HPV kan leda till cancer, men det finns ett vaccin som skyddar mot många av HPV-typerna. HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vaccination av flickor startade tidigare, men för pojkar ingår HPV i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020, dvs pojkar födda 2009 och senare omfattas av barnvaccinationsprogrammet.

Grundskydd – Stelkramp, Difteri & Kikhosta vaccin

Fär dig som är 30 år eller äldre kan det vara dags att fylla på det grundskydd som givits i det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Stelkramp kan orsaka allvarlig nervpåverkan som i värsta fall orsakar krampaktig muskelsammandragning i andningsmuskulaturen vilket är livshotande utan intensivvård. Smittan kan finnas i jord och gödsel och föras vidare till människan via smutsiga sår eller djurbett. Difteri är en allvarlig svalginfektion, kallas ibland för ”äkta krupp”, sprids genom nära kontakt mellan människor. Kikhosta är en luftvägsinfektion som smittar mellan människor och kan ge snuva, hosta och feber. Du kan smittas flera gånger i livet och sjukdomen kan vid infektionen bli allvarlig och ibland livshotande för små barn. Dessa tre ges tillsammans i ett kombinationsvaccin.