Vaccinationer

Vi är specialister på vaccinationer

På VaccinDirekt har vi 50 års erfarenhet av vaccinationer och erbjuder allt ni behöver runt vaccination och vaccinationsrådgivning. Våra kunniga sjuksköterskor och läkare hjälper dig att säkra att du har det bästa tänkbara skydd mot farliga och obehagliga sjukdomar, vare sig det gäller sjukdomar som finns här hemma i Sverige eller i andra länder.

Vaccin skyddar mot sjukdom

Vacciner är framtagna för att stimulera kroppens immunförsvar mot sjukdomar. Oftast vaccineras man mot virussjukdomar, men även sjukdomar orsakade av parasiter och bakterier. De flesta vaccin stimulerar immunförsvaret genom att lära kroppen känna igen en liten del av mikroorganismen. I några fall används levande vaccin där kroppen utsätts för en mild version av sjukdomen du vaccineras för, vilket kroppen hanterar och utvecklar ett skydd mot. Efter vaccinationen har man ett stärkande skydd mot sjukdomen. Det kan dock ta tid för kroppen att utveckla skyddet, varför det är viktigt att du vaccinerar dig i tid. En vaccinering är inte garanterad att ge dig 100 % skydd mot en viss sjukdom, dock är det ovanligt att drabbas av en sjukdom som man är vaccinerad mot.

Vaccination skyddar inte livet ut och därför är det viktigt att veta när du vaccinerades senast samt hur länge vaccinet är aktivt i kroppen. Genom vårt gedigna journalsystem hjälper vi dig att ha kontroll på dina vaccinationer och hjälper dig med påminnelser när det är dags för påfyllnad. Ladda ned vår app eller gå in på mina sidor för att ta del av din vaccinationshistorik.

​Vaccin mot vanliga och farliga sjukdomar

En person som är vaccinerad kan i vissa fall bära på sjukdom och smitta andra som inte är vaccinerade. Det är därför av stor vikt att alla som kan vaccineras för så att förhindra att individer blir sjuka och att smittsamma sjukdomar sprids i samhället. Andra sjukdomar sprids genom djur som t ex TBE och fästingar.

Sverige har ett utvecklat barnvaccinationsprogram som alla erbjuds att deltaga i. Vaccinationsprogrammet innefattar numera vaccination mot följande sjukdomar; difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion, pneumokockinfektion, mässling, påssjuka, röda hund, rotavirus, Hepatit B och HPV.

Vaccinering mot andra sjukdomar är också viktigt; TBE, Bältros, Säsongsinfluensa, Covid-19, Hepatit A, Tyfoid, Tuberkulos, Gula febern, Rabies mm. Du kan läsa mer om dessa vacciner och sjukdomar nedan.

Vi rådger och vaccinerar

Vi erbjuder personlig rådgivning under ditt besök hos oss. Vi hjälper dig med individanpassade rekommendationer kring resevaccinationer när du ska ut och resa och med rådgivning och vaccination för att stärka ditt grundskydd mot sjukdomar som finns i din närhet. Hos oss tas du alltid hand om av en kunnig sjuksköterska eller läkare.

Läs mer om sjukdomar du kan vaccinera dig emot: 

Boka tid     Våra mottagningar    Inför ditt besök