Vaccinationer

Stort utbud av vaccin

VaccinDirekt erbjuder allt du behöver inom vaccination och vacciner. Vi hjälper dig och din familj med vaccinering inför en resa eller för att stärka skyddet mot vanliga och ovanliga sjukdomar i Sverige.

När man vaccinerar sig mot en sjukdom minskar eller elimineras risken att drabbas av sjukdomen. Det finns många olika vacciner för många olika sjukdomar. Ibland kan det vara svårt att veta vilka sjukdomar man har vaccinerats mot. Risken av att drabbas av en viss sjukdom kan variera mycket, det är därför bra att vara på den säkra sidan.

Hur fungerar vaccin och vaccinering?

Vacciner är framtagna för att stimulera kroppens immunförsvar mot sjukdomar. Oftast vaccineras man mot virussjukdomar, men även sjukdomar orsakade av parasiter och bakterier. Vaccinet utsätter kroppen för en mild version av sjukdomen man vaccineras för, vilket kroppen hanterar och sedan utvecklar ett starkare skydd mot. Efter vaccinationen har man ett stärkande skydd mot sjukdomen, dock kan det ta tid för kroppen att utveckla skyddet, därför är det mycket viktigt att vaccinera sig i god tid. En vaccinering är inte garanterad att ge dig 100 % skydd mot en viss sjukdom, dock är det ovanligt att drabbas av en sjukdom som man är vaccinerad mot. Vaccination skyddar dig inte livet ut, därför är det viktigt att veta när man vaccinerades sist samt hur länge ett vaccin är aktivt i kroppen. Vi hjälper dig att ha koll på dina vaccineringar i våra journaler på VaccinDirekt.

​Olika vaccin och sjukdomar

I Sverige har vi utvecklat ett vaccinationsprogram som alla kan deltaga i. Vaccinationsprogrammet innefattar vaccination mot samtliga sjukdomar; difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion, pneumokockinfektion, mässling, påssjuka och röda hund, samt HPV för flickor. Dock kan en vaccinerad person bära på en sjukdom, som kan smitta andra personer som inte är vaccinerade. Därför är det viktigt att alla barn vaccineras för att ovanliga sjukdomar i Sverige inte ska utvecklas igen. Vaccinering mot ovanliga sjukdomar är också mycket viktigt, som oftast inte existerar i Sverige, exempelvis; hepatit A, Hepatit B, tyfoid, tuberkulos, gula febern, TBE, rabies med flera. Du kan läsa mer om alla olika vacciner och sjukdomar nedan.

Alla typer av vaccinationer

Vi på VaccinDirekt erbjuder personlig rådgivning inför utlandsresan och alla typer av vaccinationer. I nedan lista kan du läsa mer om de olika sjukdomar som du kan drabbas av på resan eller här i Sverige.

Läs mer om sjukdomar

Inför ditt besök      Våra mottagningar