Turistdiarré

Senast uppdaterad: Tor 7 December, 2023
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Turistdiarré och förebyggande insatser

Turistdiarré är samlingsnamnet för olika besvär med lös mage som du kan få under dina utlandsresor. Besvären ofta kortvariga och även om de är tråkiga inslag i din resa, så är det för det mesta inte farligt. Men ibland tillkommer feber och kräkningar och vätskeförlusterna kan då bli så stora att det kan finnas risk för uttorkning.

De allra flesta blir friska av sig själva, men om du får allvarlig vätskebrist så kan du behöva få vård på sjukhus för att få vätska och salter direkt in i blodet genom dropp, och i vissa fall även antibiotika. Ett skydd mot diarré som orsakas av en typ av e-kolibakterie, ETEC, kan fås genom vaccination.

Boka tid

Hur smittas du av turistdiarré?

Turistdiarré orsakas oftast av bakterier som sprids med förorenad mat och vatten. De allra flesta får turistdiarré efter intag av förorenad mat eller dryck. Äta och dricka måste du ju, så därför kan det vara svårt att undvika att bli smittad. Tänk på det här för att förebygga turistdiarré:

– Ät genomstekt eller kokt mat.

– Undvik råa skaldjur och rå fisk.

– Undvik mat som stått framme länge i varmare klimat.

– Skala eller skölj frukt i flaskvatten.

Förebyggande vaccin mot turistdiarré?

Ett visst skydd mot diarré som orsakas av en typ av e-kolibakterie, ETEC, kan uppnås genom vaccination mot kolera.

Pris för resevaccin

Se prislista

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC


Inför ditt besök      Våra mottagningar       Boka tid