Vaccinering inför resan till Tanzania & Zanzibar

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar vistats (eller haft en transit >12 timmar) i ett land/område med gula-febern-transmission. Detta krav gäller dock inte för barn < 12 månaders ålder.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Grundskydd

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som ska jobba med djur, utsätta sig för risk eller när adekvat sjukvård inte kan garanteras.

Meningokock

Vid långvarig eller upprepad vistelse i landet.

Övriga rekommendationer

Malaria

Malariarisken varierar beroende på var i Tanzania man reser. Oftast rekommenderas profylax med malariatabletter. Kontakta vår vaccinationsmottagning för närmare information!

Myggskydd

Det finns en risk för vektorburna sjukdomar (Chikungunya, Dengue, Malaria, Trypanosomiasis). Skydda dig mot insektsstick, sov under myggnät, använd skyddande kläder och myggmedel.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

 

Bra att veta inför resan till Tanzania

Tanzania är ett av Afrikas mest populära turistresemål. Tanzania bjuder på ett fantastiskt djurliv och deras kända nationalpark Serengeti lockar många besökare, så som Victoriasjön och Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Ön Zanzibar, tillhör Tanzania och har kritvita, långa stränder och otroligt vacker miljö. Var försiktig med att dricka vatten ur kranen, köp helst vatten i butiken i oöppnade flaskor. Undvik att äta rå mat och se till att frukt och grönsaker är väl sköljda innan du smakar på dem.

Tanzania är ett av Afrikas mest natursköna och välbesökta länder, både på grund av en relativt stabil ekonomi och dels för att safari på stäppen, båtturer på Viktoriasjön och bergsklättring på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, lockar. Totalt består landet av 26 regioner, varav ön Zanzibar är inräknad. Många talar engelska i Tanzania och det finns flera olika folkslag att stöta på, även om majoriteten är bantufolk.

Malaria, denguefeber och tsetseflugor härjar friskt i Afrika och Tanzania är inget undantag. Vaccinera dig därför innan avresa och ta med myggskydd. Tänk på att endast bada i havet om du är på solsemester i Tanzania. Sötvatten i floder och sjöar kan innehålla farliga bakterier. Rekommenderade vaccinationer tas mot Hepatit A och B samt mot tuberkulos och kolera om du ska vistas på landsbygden. Vaccin mot gula febern krävs som intyg om du nyligen vistats i ett land med sjukdomen.

Hygien, mat och hälsa

I Tanzania stöter man som svensk på en annan typ av bakterieflora, vilket kan ge upphov till magsjuka. Därför är det extremt viktigt att till exempel aldrig dricka kranvattnet, utan istället köpa vattenflaskor eller metallflaskor som är försedda med inbyggda filter. Koka gärna vattnet innan du dricker det. När det gäller mat är den afrikanska maten och Tanzanias kök en fröjd för gommen, men även här gäller det att gå till ställen där man har koll på hygien. Undvik att äta majonnäs, kyckling, rå fisk och skaldjur om du inte är bombsäker på att restaurangen håller hög klass.

Viktig information

I Tanzania har man fortfarande vänstertrafik, vilket betyder att du måste hålla koll på bilarna som kan köra relativt hetsigt. Tyvärr är många förare alkoholpåverkade och att få bukt med det problemet har varit ett bekymmer i landet. Det råder ofta brist på trottoarer och det underlättar inte.

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination      Inför ditt besök      Våra mottagningar