Vaccinering inför resan till Maldiverna

När du reser till Maldiverna kan du verkligen förvänta dig att komma till paradiset! Vita stränder, klart vatten och underbar natur med palmer och exotiska djur. Dock rekommenderar vi att du ser över dina vaccinationer enligt nedan rekommendationer.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

 

Bra att veta inför resan till Maldiverna

Det soldränkta Maldiverna är berömt för sina stränder, turkosblå laguner och sina drömska bungalows som flyter direkt på vattnet. Här verkar en bit av paradiset ramlat ned och öriket är ett drömresmål för de flesta – en plats att beskåda åtminstone en gång i livet. Det ligger beläget i Indiska Oceanen och har inte mindre än 1192 små öar, med huvudön Malé dit flygen oftast går. Du tar sedan båt eller sjöflyg till “din” ö. Bara 200 öar är bebodda och drygt 100 av dem har hotell. Tidsskillnaden mellan Sverige och Maldiverna är 3-4 timmar beroende på om det är sommartid eller vintertid.

Mat och hygien

Restaurangpriser vid turistorterna på Maldiverna är mycket höga, men det finns lokala matställen som håller en betydligt lägre prisklass. De flesta som varit på Maldiverna tycker att maten håller hög klass och att risken att bli sjuk är relativt liten. Restaurangerna är måna om turisterna och håller både hög servicenivå och fina menyer. Den vanligaste maten är fisk- och skaldjur, ofta grillade. Kranvattnet är förhållandevis säkert att dricka på turistorterna, men var försiktig i övrigt.

Att tänka på

Maldiverna må vara en bit av paradiset men även i paradiset finns regler och koder. Bada aldrig topless som kvinna – då kan du beläggas med böter. Du får heller inte införa alkohol eller material med pornografiskt eller religiöst innehåll till öriket. Tänk på att hotellöarna håller höga prisklasser och att enbart kontanter i USD accepteras – i övrigt kreditkort eller också sätts hela notan upp på rummet som betalas vid utcheckning. Du kommer att behöva en adapter för elektriska prylar. Turistvisumet gäller i 30 dagar och ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader vid inresedatumet.

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar