Vaccination Costa Rica

I Costa Rica finns det en rad sjukdomar som inte förekommer här hemma. Inför resan till Costa Rica bör du vaccinera dig mot hepatit A, se över skyddet mot stelkramp, difteri och kikhosta, och eventuellt också mot  turistdiarré (ETEC), tyfoid, rabies och meningokocker.

På VaccinDirekt är vi ledande i Sverige på reserådgivning och resevaccin och håller oss ständigt uppdaterade över situationen i Costa Rica för att ge dig den bästa möjliga reserådgivningen och skydd mot allvarlig sjukdom. Vi gör alltid en individuell bedömning av just dina behov och av var i Costa Rica du kommer att befinna dig under din resa.

Vaccinationsrådgivning inför resa till Costa Rica

För bästa möjliga reserådgivning ber vi dig boka tid här på hemsidan eller i vår app. Du är självklart även välkommen på drop in, men då reserådgivning kräver lite extra tid så är det bra om du bokar.

Boka tid

För att vi ska kunna ge dig bäst möjliga vaccinationsrådgivning inför din resa till Costa Rica ber vi dig ta med dig så mycket information du kan om tidigare vaccinationer. Har du vaccinerat dig hos oss så finns detta smidigt dokumenterat i våra journalsystem och i vår app. Under en reserådgivning går vi igenom dina individuella förutsättningar, resplaner, tidigare vaccinationer och väger in aktuell uppdaterad information om sjukdomsförekomster eller utbrott i Costa Rica.

Vaccinera dig i tid inför din resa till Costa Rica

För att du ska ha ett fullgott skydd inför resan till Costa Rica är det viktigt att du påbörjar dina vaccinationer i god tid. Vissa vaccin ges i flera doser och andra behöver tid att verka i kroppen för att du ska ha ett fullgott skydd. Vi rekommenderar dig att komma helst minst en månad före resan. Det finns oftast inga negativa effekter med att vaccinera sig långt före resan.

Är det en spontanresa eller har du glömt att se över ditt resevaccinationsskydd? Kom då in snarast möjligt så ska vi göra allt vad vi kan för att du ska få bästa möjliga skydd som förutsättningarna tillåter.

Vaccinationsråd för barn som ska resa till Costa Rica

Barn behöver vanligtvis samma vaccinationsskydd som vuxna när de ska resa till Costa Rica, då de utsätts för samma smittorisker under sin vistelse.

Sjukdomar och rekommenderade vaccin – Costa Rica

Stelkramp, difteri, kikhosta
Polio
Mässling, påssjuka, röda hund
Hepatit  A

Rekommendation vid längre vistelse eller vid sämre hygien-standard i Costa Rica

Hepatit B
Tyfoid
Rabies
Meningokocker
ETEC – Ett visst skydd kan uppnås genom vaccination mot kolera.

Övriga ev rekommendationer för Costa Rica

Om du nyligen har vistats i ett land där Gula Febern förekommer kan du avkrävas intyg på vaccination vid inresa i Costa Rica.

Myggskydd
Det finns en risk för myggburna sjukdomar såsom denguefeber, chikungunya, malaria och zika. Skydda dig därför mot myggstick. Du kan köpa kvalitativa myggmedel och särskilda impregnerade myggnät hos oss.

Välkommen in på reserådgivning och vaccination!

Om resevaccination       Våra mottagningar       Boka tid    

Senast uppdaterad: 21 februari 2023
Innehållet är granskat av: VaccinDirekts Läkarteam

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice