Vaccinera barn
Stor erfarenhet av att välkomna barn
På VaccinDirekt och FästingBussen har vi mer än 50 års erfarenhet av att vaccinera barn och hos oss är ni i trygga händer. Vårt mål är att ditt barns besök hos oss ska vara en trivsam upplevelse och vår strävan är att hålla er som familj så friska som möjligt.
Samtyckesblankett för barn
För vaccination av barn under 18 år behövs en påskriven blankett där samtliga vårdnadshavare intygar att de samtycker till vaccination. Vid delad vårdnad skall båda vårdnadshavarna skriva under blanketten. Detta gäller när en ny vaccinationsserie påbörjas, men inte för dos 2 eller dos 3 i samma serie.
Blanketten krävs också:
- Om ett äldre barn kommer ensam för vaccination.
- Om barnet följer med en annan vuxen än vårdnadshavarna.
Samtyckesblankett vårdnadshavare
Ditt beslut som förälder
Att stå fast vid ditt beslut som förälder är en viktig aspekt av att skapa trygghet för ditt barn. När du har tagit ditt beslut är det bra att vara tydlig och konsekvent. Små barn har ofta svårt att förstå logiska förklaringar eller resonemang, och för många alternativ kan skapa förvirring och oro.
Förbered ditt barn
Att förbereda ditt barn i förväg skapar förutsägbarhet och kan minska oro. Genom att beskriva vad som kommer att hända på ett enkelt och åldersanpassat sätt hjälper du barnet att känna sig mer i kontroll över situationen. För att göra det ännu mer hanterbart kan du också involvera barnet i processen. Till exempel:
”Vi ska snart träffa sjuksköterskan/läkaren. Jag kommer vara med hela tiden”
Det kan också vara bra att förklara känslor och ge barnet en realistisk förväntan på vad som kommer att hända, till exempel:
”Det kommer att sticka lite i armen, men det går snabbt över.”
”Jag ser att du är orolig, och jag ska vara här med dig hela tiden. Vi gör det här tillsammans.”
Håll i – men håll inte fast
Under själva vaccinationen är det viktigt att skapa en känsla av trygghet för ditt barn, samtidigt som du ger utrymme för barnet att ha en känsla av kontroll. Att hålla barnet stilla är nödvändigt för att vaccinationen ska kunna genomföras på ett säkert sätt, men det är också viktigt att inte hålla barnet för hårt eller på ett sätt som gör att de känner sig instängda. Barn behöver ofta fysisk närhet för att känna sig lugna
Beröm ditt barn efteråt
Att stärka barnets självkänsla efter en utmanande upplevelse som en vaccination är viktigt. Barn lär sig att hantera svåra situationer genom att känna sig stöttade och uppmuntrade. Efteråt är det bra att fokusera på det positiva, oavsett hur barnets reaktion var under processen. Du kan säga saker som:
”Du var så modig, jag är så stolt över dig!”
”Jag såg att du var lite orolig, men du fixade det så bra!”
För äldre barn kan du också ge feedback på deras mod och förmåga att hantera sina känslor, till exempel:
”Jag såg hur du försökte vara modig även när det var läskigt. Det var verkligen bra gjort.”
”Du var tålmodig och stark, det gör mig så stolt.”
Att uppmärksamma barnets känslor och prestationer på ett positivt sätt stärker deras självkänsla och ger dem en känsla av att de kan hantera utmaningar i framtiden.
Rekommendation
Kom gärna in på förmiddagen, efter frukost. Barnen är då både utsövda och mätta och det skapar bästa förutsättningar för att göra vaccinationen till en behaglig upplevelse.
Bedövningsplåster inför barnvaccination
Man kan, om man önskar, använda ett Emla-plåster inför vaccinationen för att bedöva huden. De flesta vaccin till barn ges i axelmuskeln, sk deltoidmuskeln, och då placeras plåstret i mitten på axeln, där muskeln är som bredast. Vanligen i den arms axel som barnet använder minst. Om ni vill använda bedövnings-plåster ska detta fästas på huden ca 1 timme före vaccinationen.
Embla plåster finns att köpa på ditt närmast apotek och hör med personalen om lämplighet om vid ev allergier eller medicinering. Tänk på att Emla-plåster främst bara bedövar huden.
Här fäster du plåstret – se triangeln:
FAQ
Vi har stor erfarenhet av att vaccinera barn. Vi har gjort detta i mer än 50 år och lägger stor vikt vid att vara specialister på välkomna just barn på både våra mottagningar och på FästingBussen.
Tänk på att ni kan behöva ha med er en undertecknad samtyckesblankett om inte alla vårdnadshavare är med på plats.
Du känner ditt barn bäst och vet hur mycket just ditt barn behövs förberedas inför en vaccinering. Det kommer att kännas lite, men det går snabbt över och kommer att gå mycket bra. Här kan du ta del av tips och råd.
Logga in på Mina Sidor eller i vår app. Om du har kopplat ditt barn till dig där så väljer du barnets namn. Du fyller i Hälsodeklaration, bekräftar barnets namn och sedan anmäler ni er ankomst när ni är på plats vid FästingBussen eller på mottagningen.
För vaccination av minderåriga barn där inte alla vårdnadshavare är med på plats, kan ni behöva ha med er en underskriven samtyckesblankett där vårdnadshavarna intygar sitt samtycke till vaccination. Detta gäller t ex vid uppstart, dvs vid första dosen, i en vaccineringserie.
För att se ditt minderåriga barns journal går du till Mina Sidor här på hemsidan.
1. Lägg aktivt in ditt barn (under 16 år) under din profil
2. Välj ’Min Familj’ och där lägger du till en familjemedlem.
3. Gå till ’Vaccinationshistorik’ och växla journal till de barn under 16 år som du är vårdnadshavare för.
Du kan också ladda ner vår app som finns i App store och Google Play och göra detsamma där.
Maila till oss på info@vaccindirekt.se om du har några frågor eller funderingar kring detta.
Den mänskliga kroppen är fantastisk och genom att vaccinera sig så hjälper man kroppen och lär upp immunförsvaret så att det blir ännu bättre på att försvara sig mot vissa allvarliga sjukdomar som den annars kan ha svårt för att avstyra. Vacciner räddar liv och näst efter rent vatten, är vaccinationer det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Vi vaccinerar barn från 6 månaders ålder till 1 år för skydd mot mässling inför resa till utlandet. Denna vaccindos mot mässling ersätter inte de vaccinationer mot sjukdomen som ingår i barnvaccinationsprogrammet, utan ska ses som en extra dos.