Tyfoidfeber (tyfoid) är en allvarlig bakterieinfektion orsakad av Salmonella typhi. Sjukdomen sprids via förorenad mat eller vatten och ger hög feber, magproblem och ibland röda hudutslag. Utan behandling kan tyfoid bli livshotande med risk för sepsis eller tarmperforation.Tyfoid förekommer framför allt i Indien, Bangladesh, Mellanöstern och delar av Afrika och Asien. I Sverige är sjukdomen mycket ovanlig och nästan alla fall är importerade. På denna sida kan du läsa mer om sjukdomen, symtom, smittvägar och hur du skyddar dig på bästa sätt.
Tyfoidfeber orsakas av Salmonella typhi. Sjukdomen utvecklas efter en inkubationstid på cirka 10-14 dagar. Utan behandling kan den bli allvarlig med hög feber och risk för blodförgiftning (sepsis). VaccinDirekt betonar att det effektiva vaccinet bör påbörjas senast 3 veckor före resa för att ge bra skydd.
Symtom och sjukdomsförlopp
Symtomen börjar ofta med hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Magproblem såsom förstoppning kan förekomma, ibland följt av diarré. Röda utslag kan synas och sjukdomskänslan är stark. Om behandling dröjer kan tillståndet förvärras kraftigt.
Komplikationer och risker
Tyfoidfeber utan behandling kan leda till sepsis, tarmblödning eller perforation i tarmen. Dödligheten är hög, 10-20 % om infektionen inte behandlas snabbt. Det finns risk att bli bärare under lång tid efter tillfrisknande.
Vid misstanke om tyfoidfeber är snabb vård avgörande - det behövs för diagnos, antibiotikabehandling och för att minska riskerna vid allvarliga symptom.
När bör du söka vård?
Om du får hög feber efter resa till riskområde
Om du har magont + förstoppning eller diarré kombinerat med feber
Om du ser röda utslag eller får förvirring / medvetandesänkning
Behandling
Tyfoidfeber behandlas med antibiotika enligt resistensmönster. Vårdplan innefattar även vila, vätska och näring. I svåra fall krävs sjukhusvård.
Hur smittar sjukdomen?
Tyfoid sprids via bakterien Salmonella typhi som finns i avföring hos smittade personer. Smitta sker när bakterien hamnar i mat eller vatten som konsumeras av andra.
Så sprids tyfoid
Mat eller dryck kan bli kontaminerad av smittbärande personer, eller genom kontakt med avföring. Förorenat vatten och dålig livsmedelshygien ökar risken.
Vem riskerar att smittas?
Resenärer till högriskländer, särskilt de som vistas länge eller bor under enklare hygienförhållanden. Barn från 5 år kan ta oralt vaccin, injektionsvaccin från 2 års ålder för de med behov. Personer med nedsatt immunförsvar bör vara särskilt försiktiga.
Hur skyddar jag mig?
VaccinDirekt erbjuder tyfoidvaccin som effektivt skydd. Det orala kapselvaccinet (levande försvagat Ty21a) är förstahandsval och ges från 5 års ålder. För dem som har sänkt immunförsvar eller behöver snabbare skydd finns injektionsvaccin från 2 års ålder. Vaccination bör påbörjas senast 3 veckor före resa och ger skydd i ungefär 3 år. Även med vaccin är det viktigt att dricka säkert vatten, laga mat noggrant och hålla god hygien.