Vaccination mot influensa

Senast uppdaterad: Ons 4 December, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Influensa är en virussjukdom som återkommer varje vintersäsong och drabbar många i Sverige. Att vaccinera sig är det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomen och minska risken för allvarliga komplikationer. Om du inte har vaccinerat dig mot influensa i år är du välkommen på drop in eller bokad tid på någon av våra mottagningar. 

Boka tid Drop in

Influensavaccin

Influensavaccinet skyddar mot fyra olika stammar av influensavirus: två A-stammar och två B-stammar. Det är viktigt att vaccinera sig årligen, eftersom virusstammarna varierar mellan säsonger och vaccinets skyddande effekt avtar med tiden.

Inför säsongen 2024–2025 erbjuder vi det senaste uppdaterade vaccinet som är anpassade efter årets aktuella virusstammarna. Vaccinera dig innan influensasäsongens mest intensiva period för att få bästa skydd.

Typer av vaccin mot influensa

VaccinDirekt har vi tre typer av influensavaccin: standardinfluensavaccin, högdosinfluensavaccin för äldre och vaccin mot influensa i sprayform för barn och ungdomar. Vaccinen är anpassade för olika åldersgrupper och behov samt ger ett effektivt skydd mot influensa. 

Standardvaccin mot influensa

Standardinfluensavaccin ges från 6 månaders ålder. Vaccinet ges i överarmens muskel hos större barn och vuxna och i lårmuskeln hos små barn. Standardinfluensavaccinet är den vanligaste formen av influensavaccin och finns tillgängligt på alla våra mottagningar. Vaccinet ger ett brett skydd mot de vanligaste influensastammarna och är särskilt viktigt för personer som har nära kontakt med riskgrupp, som vårdpersonal och familjemedlemmar. 

Högdosvaccin mot influensa

Högdosinfluensavaccin är anpassat för personer som är 60 år eller äldre. Det ger ett ännu mer effektivt skydd med fyra gånger mer antigen jämfört med standardvaccinet. Det är tillgängligt på alla våra mottagningar och rekommenderas för dig som är 60 år eller äldre som önskar ett mer effektivt skydd mot influensa. 

Influensavaccin för barn och ungdomar

För barn över 6 månaders ålder har vi standardvaccin mot influensa på alla mottagningar. Vi erbjuder även influensavaccin i sprayform för barn och ungdomar från 2 till och med 17 år. Båda vacciner skyddar barn mot att få och sprida influensa.

Sprayinfluensavaccinet kan beställas till mottagningar på förfrågan. Maila till oss på  info@vaccindirekt.se minst 1 vecka före besök. 

Boka tid Drop in

Rekommendationer för influensavaccination

Riskgrupper 

Personer i riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig mot influensa eftersom de löper större risk för allvarliga komplikationer. Personer i riskgrupp är:

  • Personer som är 65 år eller äldre
  • Barn och vuxna med kroniska sjukdomar (t.ex. diabetes, hjärt-kärlsjukdomar)
  • Gravida kvinnor efter vecka 12

Influensavaccin för barn och vuxna

Barn och vuxna som tillhör riskgrupp eller som vill minska risken att insjukna i influensa rekommenderas att vaccinera sig varje år. Vaccination är också viktigt för personer som arbetar inom sjukvården eller har nära kontakt med riskgrupper eftersom det minskar risken för spridning av influensa. 

Influensavaccin för gravida

Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot influensa efter vecka 12. Det skyddar både mamman och det ofödda barnet från potentiellt allvarliga komplikationer. Vaccination under graviditeten har visat sig vara säker och effektiv och ger även ett visst skydd till det nyfödda barnet under de första månaderna av livet. 

Läs mer om influensa hos gravida

65+ och riskgrupp i region Stockholm, Uppsala och Västmanland

VaccinDirekt erbjuder influensavaccin kostnadsfritt till riskgrupp och 65+ på alla våra mottagningar i Stockholm, Södertälje, Uppsala och Västerås i samverkan med regionerna.

VaccinDirekt riskgruppsvaccinering i Region Stockholm, Region Uppsala och Region Västmanland 2024/2025

Influensavaccin och covidvaccin

Det är möjligt att ta både influensa- och covidvaccin samtidigt. Att ta båda vaccinerna samtidigt kan vara ett effektivt sätt att skydda sig mot två allvarliga sjukdomar. 

Vaccinskydd mot influensa

Vaccinet börjar ge skydd inom två till tre veckor efter vaccinationen och skyddar i cirka 3-6 månader. Äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan behöva tänka på att inte vaccinera sig för tidigt under säsongen eftersom skyddet avtar.

Går du på blodförtunnande läkemedel? Läs då här om våra läkarföreskrifter för hur du ska förbereda dig för en trygg och säker vaccination.

Mer om sjukdomen influensa

Influensaviruset

Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Influensa A och B ger upphov till den typiska influensasjukdomen som vi ser hos människan. Influensa C orsakar oftast mycket milda symtom och ingår därför inte i någon ordinarie sjukdomsövervakning. Influensa D har inte påvisats hos människa men hos flera däggdjursarter och är vanlig hos boskap.

De influensavirus som orsakat pandemier har ofta haft sitt ursprung i virus som har cirkulerat bland fåglar som anpassats vidare till grisar eller blandats med säsongsinfluensavirus. Många människor är mottagliga för ett sådant nytt influensavirus eftersom få har immunitet mot just den specifika varianten. Har det nya influensaviruset etablerad sig så blir det en del av det cirkulerande influensavarianter.

Viruset muterar ständigt genom antigen drift, vilket innebär att små förändringar sker i virusets ytstrukturer. Detta gör att immuniteten från tidigare infektioner eller vaccinationer inte alltid ger fullständigt skydd och därför behöver man vaccinera sig årligen för att få bästa skydd.

Hur smittar influensa?

Influensa är en luftburen infektion som sprids genom droppsmitta vid hosta och nysningar. Smittan kan också spridas via föremål som en smittad person har tagit på. Att tvätta händerna regelbundet och undvika att röra ansiktet kan minska risken för att bli smittad. 

Symtom av influensa

Influensa kan orsaka en rad olika symtom som påverkar både allmäntillstånd och luftvägar. Här är några av de vanligaste symtom:

  • Hög feber
  • Hosta
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk
  • Trötthet

Det är vanligt att behöva stanna hemma 1 till 2 veckor innan du är på benen igen. För de flesta går sjukdomen över inom några veckor, men vissa riskgrupper kan drabbas av allvarliga komplikationer.

Mer om influensa symtom

Komplikationer orsakade av influensan

Särskild hos riskgrupper kan själva influensainfektion leda till svår sjukdom med till exempel lunginflammation orsakad av viruset. Andra vanliga komplikationer är när influensainfektion leder till en bakteriell infektion. Äldre personer kan få en bakteriell lunginflammation. Hos vuxna kan det vara en bihåleinflammation eller luftrörsinflammation. Och små barn ibland kan drabbas av öroninflammation och pseudokrupp.

I studier har man även sett att personer har en större risk för stroke och hjärtinfarkt efter en influensainfektion. Influensavaccin skyddar dig mot både säsongsinfluensa och dess komplikationer.

Inkubationstid för influensa

Inkubationstiden för influensa är vanligtvis 1-4 dagar. Det innebär att man kan sprida smittan innan man själv känner sig sjuk vilket gör influensa smittsam. 

Vaccinera dig mot influensa

Var kan jag vaccinera mig mot influensa?

Du kan redan idag vaccinera dig på någon av VaccinDirekts många mottagningar runtom i landet. Varmt välkommen på drop in eller boka tid för att vaccinera dig mot årets influensa. 

Inför ditt besök      Våra mottagningar       Boka tid

Pris för influensavaccin

VaccinDirekt har vi mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I vårt pris ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med påminnelser. 

Se prislista per ort

För mer information om influensan

Läs mer här om alla våra samlade artiklar med information om influensa:

Influensavaccin för gravida
Influensa hos barn
Symtom på influensa
Företagsvaccinering mot influensa
Influensavaccinering 2024/2025 – Riskgrupp

Källor:
Folkhälsomyndigheten
WHO

FAQ

Hur vet man om det är covid-19 eller influensa?
Svar:

Båda sjukdomarna har liknande symtom. Ett test är det enda säkra sättet att veta skillnaden. 

Hur länge har man influensa?
Svar:

Influensa brukar pågå i cirka en vecka men tröttheten kan kvarstå i flera veckor efteråt. 

Vad är influensa?
Svar:

Influensa är en virusinfektion som ger symtom som feber, muskelvärk och trötthet. Den är mest aktiv under vinterhalvåret. 

Vilka symtom får man av influensa?
Svar:

Vanliga symtom inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. En del kan också uppleva magproblem, speciellt barn. 

Hur länge smittar influensa?
Svar:

Du är smittsam så länge du känner dig sjuk, oftast i cirka en vecka. Personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma längre. 

Hur smittar influensa?
Svar:

Influensaviruset är en droppsmitta som smittar när en person hostar, nyser eller andas. Det kan också smitta genom kontakt med ytor där viruset finns. 

Kan jag ta influensa och covidvaccin samtidigt?
Svar:

För dig som är i riskgrupp och erbjuds vaccination mot covid-19 av regionen så går det bra att ta höstens dos mot covid-19 samtidigt som influensavaccinet. Meddela oss detta när du träffar sjuksköterskan på plats hos oss om du kommer på drop in eller boka tid för Influensa/Covid (65+ & riskgrupp) i vårt bokningssystem.

Varför ska jag vaccinera mig mot influensa?
Svar:

Influensan återkommer varje vintersäsong och drabbar många. För vissa kan det vara direkt livshotande och för andra innebär det feber och obehag, ändrade planer och stressande sjukfrånvaro från arbetet. Genom att vaccinera dig minskar risken att insjukna i svår influensa och minskar risken för allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Du skyddar även andra, du minskar sjukfrånvaron och du avlastar vården.

Hur lång tid efter influensavaccinationen har jag skydd?
Svar:

Det tar 2 till 3 veckor efter vaccinationen innan du har ett skydd mot sjukdomen. Skyddet varar sedan i ca 6 månader, kortare tid hos äldre och personer med sänkt immunförsvar.

När ska man influensavaccinera sig?
Svar:

Influensavaccinet ändras från år till år och måste fyllas på årligen under höst/vinter. För att ha fullgott skydd under hela influensa-säsongen rekommenderar vi dig att vaccinerar dig i slutet av oktober, november, inte tidigare.

Vad finns det för olika sorters influensavaccin?
Svar:

Det finns ett standard influensa-vaccin som ges från 6 månaders ålder och ett mer effektivt högdos-influensavaccin med fyra gånger mer antigen för dig som är 60 år och äldre. Det finns också ett nässpray-vaccin för barn 2 till 17 år som måste förbeställas.

Var kan jag som 65+ och riskgrupp vaccinera mig kostnadsfritt?
Svar:

Du som ingår i regionernas riskgrupp för influensavaccinering kan vaccinera dig kostnadsfritt från det datum som fastställs av myndigheterna. Vi samarbetar med vissa regioner, inte alla och du kan läsa mer om detta här.

Kan riskgrupp vaccinera sig kostnadsfritt tidigare än säsongsinfluensa-kampanjens startdatum?
Svar:

Du kan vaccinera dig tidigare, men då enligt prislista. Kostnadsfri influensa-vaccinering ges endast från utsatt datum.

Vilka allvarliga komplikationer kan influensa orsaka?
Svar:

En influensa-infektion kan starta en kedjereaktion i kroppen och ökar risken, främst för dig som är 40 år eller äldre, att drabbas för komplikationer så som stroke och hjärtinfarkt.