Vaccinering inför resan till Kap Verde

Kap Verde har blivit ett mycket populärt resmål med sitt solsäkra klimat och härliga vindar, som lockar många surfare och anda sportintresserade turister. Kap Verde är också ett tryggt resmål att besöka, vilket alltid känns skönt som turist. Det finns många goda och spännande matupplevelser att prova, se dock till att ha vaccinering mot relevanta vaccin innan din avresa.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Bra att veta inför resan till Kap Verde

Kap Verde är enligt många besökare ett av världens vackraste paradis med vita stränder, turkost hav och fantastiska palmträd. De vackra öarna utanför Afrikas västkust bjuder på ett annat klimat, annorlunda mat och tyvärr också en del risker. I den här artikeln ska vi därför ge dig ett par råd inför din resa, så att du kan få semestern du drömmer om utan komplikationer.

Hygien

Det afrikanska klimatet är varmt och soligt, vilket för oss nordbor är som en dröm, men klimatet medför också en annorlunda bakterieflora. En del sjukdomar som länge varit utrotade i Sverige finns fortfarande i Afrika, och därför bör du tänka på att vidta särskilda åtgärder. Tvätta händerna ofta, duscha alltid efter bad i havet eller hotellets pool och undvik mat från gatukök. Även dricksvattnet kan vara infekterat med olika mikroorganismer eller virus, så välj alltid förseglade vattenflaskor och drick aldrig vatten från kranar eller öppna behållare. Du bör också ha med dig en första-hjälpen låda med bland annat desinfektionsmedel och plåster ifall du skulle få insektsbett, solsveda eller små sår.

Vaccinering inför din resa till Kap Verde

Något som går hand i hand med hygienen är vaccinationerna som du bör ta innan resan. Vi rekommenderar att du vaccinerar dig mot Hepatit A och B, malaria, tuberkulos, tyfoid och turistdiarré, men behoven varierar beroende på vart du ska åka och vilken miljö du planerar att vistas i. Kontakta helst en vaccinationsklinik redan två månader innan avresan, eftersom en del vaccinationer består av flera doser som måste administreras vid olika tillfällen. Dessutom kan det ta upp till två veckor efter vaccinationen innan du är skyddad.

Sola & bada säkert

För att sola och bada säkert bör du alltid använda solkräm med hög solskyddsfaktor, begränsa tiden i solen och använda badskor som skyddar mot glas, snäckor och vassa stenar. Det kan också förekomma maneter nära stränderna, och de bör undvikas, oavsett om de är giftiga eller ej. Även vanliga maneter kan orsaka stark sveda och mycket allvarliga allergiska reaktioner som i vissa fall kan vara livshotande.

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination      Inför ditt besök      Våra mottagningar