Vaccinering inför resan till Vietnam

Vietnam är ett otroligt land som verkligen blivit populärt de senaste åren. Många turister som brukar resa, exempelvis, till Thailand har fått upp ögonen för Vietnam. Landet bjuder på fantastiska stränder och naturupplevelser, och ett stort plus är att det är billigare att leva i än grannlandet Thailand. Glöm inte att vaccinera dig i tid inför din avresa, enligt våra vaccinationsråd nedan.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Japansk encefalit

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som utsätter sig för risk.

Meningokock

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Malaria

I vissa områden i Vietnam kan profylax med malariatabletter rekommenderas.

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård akut om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Vietnam

Det finns en hel del man bör tänka på om man ska ut och resa. Vietnam är ett av alla de länder där man bland annat bör vara lite extra försiktig med vad man äter och dricker. Vi har listat de viktigaste sakerna att tänka på inför din avresa nedan.

Vaccinering inför din resa till Vietnam

Inför resan till Vietnam bör man vaccinera sig. Vilka vaccin som är nödvändiga beror dock på vart i landet man ska samt hur gammal man är. I Vietnam finns det viss risk att få så kallad Japansk hjärnhinneinflammation, som smittas via myggor. Denna risk finns dock bara under vissa delar av året.

Hygien och mat i Vietnam

Det är bra att undvika att klappa djur då de kan bära på olika sjukdomar som vi i Sverige inte är vana vid. Man bör också se till att skydda sig mot insekter, och då speciellt myggor som bland annat kan sprida denguefeber.

När det gäller mat kan det vara klokt att besöka restauranger som andra turister går till och att undvika mat som står ute länge. Man bör också se till att maten, speciellt kött, tillagas väl och att man sköljer grönsaker och frukt noga. När det gäller vatten bör man inte dricka direkt ur kranen och inte heller ur öppnade flaskor. Kokat vatten är dock ofta ofarligt.

 

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar