Uppdatering av influensavaccinering 2024
Den 15 oktober 2024 inleddes den nationella vaccinationskampanjen mot influensa, med fokus på att erbjuda vaccination till personer i riskgrupper, inklusive de som är 65 år och äldre. Vaccination är en av de mest effektiva metoderna för att minska risken för allvarlig sjukdom och död, särskilt bland de mest utsatta grupperna i samhället.
Vikten av att fler vaccinerar sig
Folkhälsomyndigheten gick ut med en nyhet på sin hemsida den 8e November med uppdatering kring Vaccinationsinsatserna mot covid-19 och influensa, som har pågått i hela landet sedan mitten av oktober. Bland personer som är 80 år och äldre är andelen som har uppdaterat sitt skydd hittills 55 procent, och i åldersgruppen 65-79 år 37 procent.
Folkhälsomyndighetens uppföljning visar också att vaccinationsinsatserna behöver stärkas framför allt gentemot personer som tillhör en medicinsk riskgrupp men är yngre än 65 år, då bara ca 5 procent i den gruppen hittills har vaccinerat sig. Sammanfattningsvis så innebär att en betydande andel av befolkningen under 65 år ännu inte vaccinerat sig mot influensa och covid-19, ökar risken för smittspridning och allvarliga sjukdomsfall. Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att även yngre personer, särskilt de i riskgrupper, vaccinerar sig för att skydda både sig själva och samhället.
Att öka vaccinationsgraden är avgörande för att:
- Skydda individer: Minska risken för allvarlig sjukdom och komplikationer.
- Skydda samhället: Minska smittspridningen och skydda de som inte kan vaccineras av medicinska skäl.
- Minska belastningen på sjukvården: Färre sjukhusinläggningar frigör resurser för andra vårdbehov.
Vilka tillhör riskgrupperna?
Riskgrupper för influensa och covid-19 överlappar delvis och inkluderar:
- Personer 65 år och äldre: Åldern i sig ökar risken för allvarliga komplikationer vid infektion.
- Personer med vissa kroniska sjukdomar: Detta omfattar hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar som KOL och astma, diabetes, lever- eller njursvikt samt neurologiska sjukdomar.
- Gravida kvinnor: Särskilt under andra och tredje trimestern, då immunförsvaret är förändrat.
- Personer med nedsatt immunförsvar: Till exempel de som genomgår cancerbehandling eller har autoimmuna sjukdomar.
Antal bekräftade fall av influensa, sex säsonger
Källa: Folkhälsomyndigheten
Hur följer du smittspridningen?
Folkhälsomyndigheten övervakar kontinuerligt smittspridningen av influensa och covid-19 genom flera metoder:
- Laboratorierapporter: Analyser av prover från vården ger information om vilka virusstammar som cirkulerar.
- Syndromövervakning: Data från sjukvården om symtom som feber och luftvägsbesvär används för att identifiera trender.
- Rapporter från sentinelprovtagning: Utvalda vårdcentraler och sjukhus rapporterar regelbundet om influensaliknande sjukdomar.
Folkhälsomyndigheten publicerar sin uppdatering om influensaläget varannan vecka. Du kan läsa hela rapporten här. Sammanfattningsvis så är influensanivåerna fortfarande väldigt låga. Om årets influensa följer tidigare års kurvor som publiceras på FHM hemsida så ökade influensa aktiviteten ordentligt de tre senaste säsongerna v47-48 för att nå peak strax innan årsskiftet. Så för att säkerställa ett bra skydd när årets säsong drar igång börjar det bli hög tid att vaccinera dig.
Vaccinera dig hos VaccinDirekt
Vi erbjuder vaccination mot influensa på alla våra mottagningar i Sverige. Vi erbjuder även högdosvaccin mot influensan på alla våra mottagningar. Högdosvaccin mot influensa är speciellt framtaget för att ge ett ännu mer effektivt skydd hos äldre personer. Det innehåller en högre mängd antigen jämfört med standardinfluensavaccinet, vilket stimulerar immunförsvaret mer effektivt. Studier har visat att högdosvaccin kan minska antalet influensafall och komplikationer hos äldre jämfört med vanliga influensavacciner. Högdosvaccinet erbjuds på alla våra mottagningar och rekommenderas till dig som är 60 år eller äldre, som vill ha ett effektivare skydd mot influensan.
Vi erbjuder kostnadsfri vaccination mot influensa och covid kostnadsfritt till 65+ och riskgrupp på våra mottagningar i Stockholm och Uppsala.
Genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vaccinera oss bidrar vi alla till att minska influensans och covid-19 påverkan på samhället under 2024.
Varmt välkommen på bokad tid eller drop in!