Vattkoppor

Senast uppdaterad: Tis 17 September, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Sjukdomen vattkoppor och vattkoppsvaccin

Vattkoppor är en mycket smittsam luftburen sjukdom som går att förebygga genom vaccination. Vaccinering mot vattkoppor rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Vattkoppor ger vanligtvis feber och kraftigt kliande utslag, men tyvärr kan allvarliga komplikationer av vattkoppor tillstå. Fler än 300 personer, varav flest barn, hamnar årligen på sjukhus till följd av allvarlig vattkoppsinfektion.

Vaccin mot vattkoppor är välbeprövat och ingår i många länders barnvaccinationsprogram och med stor sannolikhet inkorporeras i det svenska på inte alltför lång sikt. Vi på VaccinDirekt är specialister på att vaccinera barn och ser fram emot att välkomna er!

Boka tid   Drop in

Smittspridning av vattkoppor

Det är tyvärr mycket svårt att undvika smittspridning av vattkoppor då en person kan smitta flera dagar innan utslagen bryter ut. Sjukdomen sprids genom luften och är mycket smittsam. Har ditt barn blivit utsatt för smitta så kom till oss så fort du bara kan. Sker vaccination inom 72 timmar efter att barnet utsatts för smittan kan vaccination bidra till att förhindra vattkoppor eller minska sjukdomens svårighetsgrad.

Vaccin mot vattkoppor

Det finns beprövat ett levande försvagat vaccin mot vattkoppor som ges från 12 månaders ålder. Vaccinet ges i två doser. Barn rekommenderas tre månader mellan doserna medan vuxna kan ta doserna med två månaders mellanrum. Vattkoppsvaccin ges ej till individer med nedsatt immunförsvar eller till gravida kvinnor. Vaccinering mot vattkoppor innebär också en betydligt minskad risk för insjuknade i bältros , en följdsjukdom av vattkoppor.

Symptom på vattkoppor

De första sjukdomssymtomen kan vara feber och värk i kroppen. Sedan kommer utslagen som ofta börjar på överkroppen. I början är utslagen röda och upphöjda och sedan tillkommer en blåsa, en så kallad koppa. Andra symtom är hosta, magsmärtor och smärtor när man kissar som orsakas av blåsor på kroppens slemhinnor. Man kan även få blåsor i munnen vilket kan göra att barn får ont när de äter.

Utslagen kan ge en besvärlig klåda och små barn river inte sällan sönder blåsorna vilket gör att det finns en risk för bakterier att infektera kopporna i en sekundärinfektion.

Inkubationstid för vattkoppor

Tiden från smitta till sjukdomssymtom varierar mellan 10 till 26 dygn.

Komplikationer av vattkoppor

Det kan tyvärr uppstå komplikationer i samband med en vattkoppsinfektion. Det är inte så vanligt, men barn kan få en inflammation i lillhjärnan som påverkar på balansen och gången. Detta brukar läka ut av sig självt inom några veckor, men kan vara obehagligt medan det varar. Hjärninflammation är en ovanligare, men desto allvarligare, komplikation av vattkoppor och det händer att barn och vuxna får inflammatoriska förändringar i kärl i centrala nervsystemet som leder till risk för stroke. Personer med nedsatt immunförsvar har större risk för komplikationer.

Vattkoppors koppling till bältros

Många har haft vattkoppor som barn och symptomen är lindrigare ju tidigare i livet du får sjukdomen. Viruset ligger sedan vilande i nervrötterna livet ut och kan blossa upp som en bältrosinfektion när du blir äldre och immunförsvaret försvagas. Du kan inte få bältros från någon som har vattkoppor, men en person med bältros kan smitta någon som inte tidigare haft vattkoppor med vattkoppor. Numera finns det ett beprövat vaccin mot bältros för alla som är 50+ och som vill skydda sig. Barn som haft vattkoppor under första levnadsåret kan ibland få en bältrosinfektion redan som barn.

Blivit utsatt för vattkoppssmitta?

Om du eller ditt barn har blivit utsatt för vattkoppssmitta och vill vaccinera er behöver ni få vaccinet snarast möjligt. Allra senast inom 72 timmar för att bli skyddad.

Vaccineras som vuxen mot vattkoppor

Vaccination mot vattkoppor rekommenderas generellt inte för vuxna då ca 98% av de som vuxit upp i Sverige har haft vattkoppor då det är en mycket smittsam sjukdom. Har du varit i närheten av en person som varit sjuk i vattkoppor kan du räkna med att du haft sjukdomen, även om du inte haft symptom.  Vuxna får ofta besvärligare symptom av vattkoppor än barn. Det går att vaccinera sig som vuxen mot vattkoppor om du inte har genomgått sjukdomen. Det är inte farligt att vaccinera dig mot vattkoppor om du har viruset i kroppen efter genomgången sjukdom. Genom ett blodprov som mäter förekomst av antikroppar mot vattkoppsvirusets kan ge svar på om du haft vattkoppor eller ej för dig som är osäker. Blodprovet kan beställas på utvalda mottagningar hos VaccinDirekt.

Pris för vaccin mot vattkoppor

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör med stor erfarenhet av att vaccinera barn. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.
Prislista

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC
MSD Insight

FAQ

Varför ska jag vaccinera mitt barn mot vattkoppor?
Svar:

För de allra flesta barn är vattkoppor en mild sjukdom som bara ger obehagliga kliande blåsor, feber och några veckor hemma från skola eller förskola. Dock får barn ibland svåra och ibland även livshotande komplikationer. Detta kan man undvika genom vaccinering och det är därför som FHM rekommenderar vaccination.

Hur effektivt är vattkoppsvaccinet?
Svar:

Efter vaccination med två doser av vaccin mot vattkoppor brukar en skyddseffekt på ca 98% uppnås. Detta betraktas som högt och vaccinet är välbeprövat och effektivt.

Är det inte bättre att barnen får vattkoppor snarare än att vaccinera sig?
Svar:

Varje år hamnar mer än 300 personer på sjukhus på grund av vattkoppor och komplikationer av sjukdomen, de flesta av dessa är barn. För vissa kan detta vara mycket allvarligt, t  o m livshotande. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccinering.

För kroppens immunsystem är det ingen skillnad om barnet får sjukdomen eller vaccinet då mekanismerna för immunsystemets är desamma. Vattkoppsvaccinet är ett levande vaccin och man vet från andra levande vacciner att vaccinet stärker immunsystemet och lär den att skydda sig utöver själva sjukdomen.

Jag är inte säker på om jag har haft vattkoppor. Kan jag ta vaccinet ändå?
Svar:

Ca 98% har haft vattkoppor då det är en mycket smittsam sjukdom och man kan ha vattkoppor utan att få symptom. Det går bra att vaccinera sig om du är osäker på om du haft vattkoppor och finns ingen risk för dig som eventuellt haft sjukdomen.

Om du någon gång under livet varit i närheten av någon som haft vattkoppor, på förskola, i skola,, i familjen, i transport etc, så är det sannolikt att du haft sjukdomen. Det finns test för att utvärdera om du har haft sjukdomen, sk antikroppstest. Detta kan vi hjälpa till med i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hur länge har vattkoppsvaccin funnits?
Svar:

De vacciner vi använder mot vattkoppor kom på 1990-talet och är frekvent använda världen över sedan dess. I tex i USA infördes vattkoppsvaccin på 90-talet i deras barnvaccinationsprogram och det ingår även i många närliggande länders, t ex Tysklands och Finlands, barnvaccinationsprogram.

Data efter mer än 30 års bruk visar att vattkoppsvaccin är beprövat, säkert och effektivt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn vaccineras mot vattkoppor.

Inför ditt besök      Våra mottagningar     Boka tid