Spruträdd

Tycker du att det är obehagligt eller till och med outhärdligt att tänka på att få en spruta?

Då är du inte ensam. Det är många med dig som ogillar eller räds av tanken att ta en spruta och detta är helt normalt. Att vara rädd för nålstick kallas också för spruträdsla. Det finns som tur var en rad olika saker du, dina närstående och vi på VaccinDirekt kan göra för att du bättre ska klara av att ta sprutor och säkra att du får det vaccinationsskydd som du behöver.

Varför uppstår spruträdsla?

Huden är din barriär och ditt skydd mot omvärlden och det är därför inte konstigt med att du ogillar nålstick som går genom huden. Varför spruträdsla uppstår varierar från individ till individ. Det kan vara allt från en tidigare obehaglig upplevelse, rädsla för själva sticket, rädsla för smärta, ogillande av känslan av att vätska injiceras, rädsla för att inte vara i kontroll mm.  De allra flesta vet att det är bra och viktigt att ta vaccin och vill egentligen göra det, men det känns oöverstigligt att faktiskt göra det. Det är här vi kommer in – vi hjälper dig!

Vi hjälper dig att komma över din spruträdsla!

Vi har mer än 20 års erfarenhet av att vaccinera spruträdda individer och kommer att ta väl hand om dig. Vi ber dig att säga till direkt när du kommer, att du tycker att det är obehaglig att ta sprutor. Om du kommer på bokad tid så får du mer än gärna maila mottagningen och starta upp en dialog före ditt besök så att du känner dig trygg och vi vet hur vi ska välkomna dig på bästa sätt. Vill du komma förbi och bara prata med oss och se själva vaccinationsrummet, så är du varmt välkommen. Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kommer att ta väl hand om dig och de kommer att berätta i detalj om vad som kommer att ske så att du vet exakt vad som händer och när. Om du är rädd för eventuell smärta så finns det smärtstillande krämer och plåster som kan hjälpa.

Kontakta din närmaste mottagning

Tips för dig som är spruträdd!

  • Erkänn för dig själv och andra att du är spruträdd, det är inget att sopa under mattan.
  • Det är bra om du har ätit något innan du kommer och försök vara utvilad.
  • Ta gärna med dig någon av dina nära och kära som kan stötta dig.
  • Fokusera på att du behöver vaccinationsskyddet för att säkra din hälsa.
  • Tänk på att det går oerhört fort att vaccinera sig så obehaget är mycket snabbt överstökat.
  • Välj att titta bort och inte titta på sprutan för att minska obehaget och rädslan.
  • Du kan t ex lyssna på musik för att avleda dina tankar.
  • Unna dig gärna något som du tycker om eller längtat efter när du väl har tagit din vaccination.

Har du ett barn som är rädd för sprutor?

Läs då mer här.


Om vaccination Våra mottagningar Inför ditt besök Boka tid