Stelkrampsvaccin

Senast uppdaterad: Tis 22 Augusti, 2023
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Stelkramp och stelkrampsvaccin

Stelkramp orsakas av en bakterie som finns i tarmen hos många djur och i jorden i Sverige och utomlands. Stelkrampsbakterier kan nå människans blodbana genom sår i huden, små som stora. Det är ett nervgift, sk toxiner, som bildas av bakterien som kan då orsaka stelkrampssjukdomen. Har du fått vaccin mot stelkramp i din grundvaccination som barn så rekommenderas du en påfyllnadsdos vart 20:e år för att vara skyddad mot stelkramp.

Boka tid – Mottagning
Drop in – Mottagning
Drop in – Fästingbussen

Riskområden för stelkramp

Stelkramp är en ganska ovanlig sjukdom i Sverige, men baktierien finns här. I övriga världen förekommer sjukdomen också och framför allt finns den i utvecklingsländer. Utomlands kan du förutom via djur och jord även smittas genom t ex icke sterila instrument i sjukvården.

Symptom på stelkramp

Inkubationstiden för stelkramp varierar från tre till 21 dagar. Symtom på stelkrampssjukdom kan vara huvudvärk, stelhet i käkar och nacke, svettningar och feber, sväljningssvårigheter, smärtsamma okontrollerade kramper som börjar i nacke, mun och svalg och sedan sprider sig i kroppen. Risken för kvävning är stor om du inte får avancerad sjukvård. Internationellt rapporteras dödligheten i sjukdomen vara mellan 8-50 procent. Den stora variationen beror sannolikt på vilken tillgång det finns på intensivvård i de olika länderna.

Vaccination mot stelkramp

Har du fått vaccin mot stelkramp i din grundvaccination som barn så rekommenderas du en påfyllnadsdos vart 20:e år för att vara skyddad mot stelkramp. Barnen i Sverige får ett kombinerat vaccin där stelkramp ingår som en del av barnvaccinationsprogrammet, som består av totalt fem doser varav en grundvaccination med tre doser ges under första levnadsåret. För den första grundimmuniseringen ges ett särskilt vaccin som därefter följs av stelkrampspåfyllnadsdoser med vaccinpreparat. Är du vuxen och har av någon anledning inte vaccinerats som barn, så ber vi dig att kontakta våra erfarna läkare och sjuksköterskor före besöket för att säkerställa att rätt vaccin finns tillgängligt. Påfyllnads stelkrampsvaccin har vi alltid i lager på våra mottagningar.

Hör VaccinDirekts läkare Charlotta berättar om Stelkramp:

Vill du veta mer om grundvaccination?

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC


Inför ditt besök      Våra mottagningar    Boka tid