Stelkrampsvaccin

Senast uppdaterad: Ons 6 Mars, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Stelkramp och stelkrampsvaccin

Stelkramp orsakas av en bakterie som finns i tarmen hos många djur och i jorden i Sverige och utomlands. Stelkrampsbakterier kan nå människans blodbana genom sår i huden, små som stora. Det är ett nervgift, sk toxiner, som bildas av bakterien som kan då orsaka stelkrampssjukdomen. Har du fått vaccin mot stelkramp i din grundvaccination som barn så rekommenderas du en påfyllnadsdos vart 20:e år för att vara skyddad mot stelkramp.

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen

Riskområden för stelkramp

Stelkramp är en sjukdom som finns i Sverige samt i övriga världen. Vanligast är den i utvecklingsländer. Utomlands kan du förutom att du kan smittas av stelkramp via djur och jord även smittas genom icke sterila instrument i t ex sjukvården.

Symptom på stelkramp

Inkubationstiden för stelkramp varierar från tre till 21 dagar. Symtom på stelkrampssjukdom kan vara huvudvärk, stelhet i käkar och nacke, svettningar och feber, sväljningssvårigheter, smärtsamma okontrollerade kramper som börjar i nacke, mun och svalg och sedan sprider sig i kroppen. Risken för kvävning är stor om du inte får avancerad sjukvård. Internationellt rapporteras dödligheten i sjukdomen vara mellan 8-50 procent. Den stora variationen beror sannolikt på vilken tillgång det finns på intensivvård i de olika länderna.

Vaccination mot stelkramp

Vaccin mot stelkramp ingår i barnvaccinationsprogrammet och du rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att fylla på med en påfyllnadsdos vart 20:e år för att fortsätta vara skyddad.

Barn i Sverige får det kombinerade vaccinet mot stelkramp, kikhosta och difteri som en del av barnvaccinationsprogrammet, som består av totalt fem doser varav en grundvaccination med tre doser ges under första levnadsåret. För den första grundimmuniseringen ges ett särskilt vaccin som därefter följs av stelkrampspåfyllnadsdoser med vaccinpreparat. Är du vuxen och har av någon anledning inte vaccinerats som barn, så ber vi dig att kontakta våra erfarna läkare och sjuksköterskor före besöket för att säkerställa att rätt vaccin finns tillgängligt. Påfyllnads stelkrampsvaccin har vi alltid i lager på våra mottagningar.

Pris för kombinationsvaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.
Prislista

Hör VaccinDirekts läkare Charlotta berättar om Stelkramp:

Vill du veta mer om grundvaccination?

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC


Inför ditt besök      Våra mottagningar    Boka tid