Influensavaccin 2024-2025

Senast uppdaterad: Mån 14 Oktober, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Influensa, Influensavirus och Influensavaccin

Influensan återkommer varje vintersäsong och drabbar många. För vissa kan det vara direkt livshotande och för andra innebär det feber och obehag, ändrade planer och stressande sjukfrånvaro från arbetet. Det finns vaccin mot influensa och genom att vaccinera dig minskar risken att insjukna i svår influensa, minskar risken för allvarliga komplikationer och följdsjukdomar.

Influensavaccin

Det kommer ett nytt influensavaccin inför varje vintersäsong. Vi erbjuder influensavaccin som skyddar mot fyra olika stammar av influensa (2 st A stammar och 2 B-stammar).

Standard-influensavaccin

Standard-influensavaccin ges från 6 månaders ålder. Vaccinet ges i överarmens muskel hos större barn och vuxna och hos små barn i lårmuskeln. Vi har detta vaccin på alla våra mottagningar.

Högdos-influensavaccin

Vi har högdos-vaccin för dig som är 60 år eller äldre som önskar ett mer effektivt skydd.Vi har detta vaccin på alla våra mottagningar.

Influensavaccin för barn och ungdomar

För barn över 6 månaders ålder har vi standard-vaccin mot influensa på alla mottagningar.

Vi erbjuder även influensavaccin som spray för barn och ungdomar från 24 månader till 18 år. Spray-influensavaccinet har vi från och med den 25 oktober på våra mottagningar i Hammarby Sjöstad, Täby, Solna C, Slussen och Östermalm i Stockholm, i Lund och Emporia i Skåne,  samt på Redbergsplatsen i Göteborg. Det kan beställas hem till övriga mottagningar på förfrågan och maila då till oss på  info@vaccindirekt.se minst 1 vecka före besök.

Boka tid Drop in

65+ och riskgrupp influensavaccinering

VaccinDirekt erbjuder influensavaccin kostnadsfritt till riskgrupp och 65+ på alla våra mottagningar i Stockholm. Södertälje och Uppsala i samverkan med regionerna.
VaccinDirekt riskgruppsvaccinering i Region Stockholm och Region Uppsala 2024/2025.

Sjukdomen influensa

Influensa orsakas av virus som förekommer över hela världen. Smittan är luftburen och varje vinter kommer influensan till Sverige och resten av världen. Influensasäsongen brukar vara mest intensiv under januari och februari. 

Influensaviruset

Det finns tre typer av influensavirus som smittar mellan människor, typ A, B och C. Det är influensa typ A som orsakar de största epidemierna. Influensaviruset har en stor benägenhet att ändra egenskaper, dvs mutera. 

Hur smittar influensa?

Sjukdomen influensa är en luftvägsinfektion och smittsamheten börjar redan dygnet innan symtom utbryter. Det är därför svårt att skydda sig mot influensa på annat sätt än genom vaccinering. Så länge den insjuknade har feber så räknas man som smittsam.

Symptom av influensa

För de flesta innebär influensa hög feber, 39-40 grader, snuva, torrhosta, huvud- och ledvärk. Det ör vanligt att du behöver stanna hemma i 1 till 2 veckor innan du är på benen igen. För äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar kan influensa utvecklas till en allvarlig sjukdom som till och med bli livshotande. Äldre och kroniskt sjuka som får influensa blir då extra mottagliga för andra infektioner som lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. 

Komplikationer orsakade av influensan

En influensa-infektion kan starta en kedjereaktion i kroppen och ökar risken för den som är 40 år eller äldre att drabbas för komplikationer så som stroke och hjärtinfarkt. Influensavaccin skyddar dig mot både säsongsinfluensa och dess komplikationer.

Inkubationstid för influensa

Tiden från smittotillfälle till insjuknande  är ungefär 1-4 dagar. 

Vaccinskydd mot influensa

Det tar 2 till 3 veckor efter vaccinationen innan du har ett skydd mot sjukdomen. Skyddet varar sedan i 6-12 månader, kortare tid hos äldre och personer med sänkt immunförsvar. Det kan därför vara bra för äldre att inte vaccinera sig alltför tidigt på säsongen.

Går du på blodförtunnande läkemedel? Läs då här om våra läkarföreskrifter för hur du ska förbereda dig för en trygg och säker vaccination.

Högdosvaccin mot influensa för dig som är 60 år eller äldre

För dig som är 60 år eller äldre finns det ett effektivt högdosvaccin tillgängligt som ger ett förbättrat skydd mot jämfört med standardinfluensavaccinet. Det finns 10 års data som visar på ett minskat antal influensafall och ett minskat antal insjuknade med komplikationer i influensa länkat till detta högdosvaccin. Detta högdosvaccin ingår ej i regionernas riskgruppsvaccinering.

Nässpraysvaccin mot influensa för barn och ungdomar

Det finns ett alternativt vaccin för barn från 2 till 17 år som är ett levande influensavaccin. Detta vaccin ges som nässpray. Nässpray-vaccinet är inget som finns i lager som standard hos oss. så kontakta oss på info@vaccindirekt.se  gällande vaccintillgänglighet  på önskad mottagning.

Pris för influensavaccin 

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med påminnelser.

Se prislista per ort.

Inför ditt besök      Våra mottagningar       Boka tid

För mer information om influensa :

Information om influensa

Influensa hos gravida

Influensa hos barn

Källor:
Folkhälsomyndigheten
WHO

FAQ

Kan jag ta influensa och covidvaccin samtidigt?
Svar:

För dig som är i riskgrupp och erbjuds vaccination mot covid-19 av regionen så går det bra att ta höstens dos mot covid-19 samtidigt som influensavaccinet. Meddela oss detta när du träffar sjuksköterskan på plats hos oss om du kommer på drop in eller boka tid för Influensa/Covid (65+ & riskgrupp) i vårt bokningssystem.

Varför ska jag vaccinera mig mot influensa?
Svar:

Influensan återkommer varje vintersäsong och drabbar många. För vissa kan det vara direkt livshotande och för andra innebär det feber och obehag, ändrade planer och stressande sjukfrånvaro från arbetet. Genom att vaccinera dig minskar risken att insjukna i svår influensa och minskar risken för allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Du skyddar även andra, du minskar sjukfrånvaron och du avlastar vården.

Hur lång tid efter influensavaccinationen har jag skydd?
Svar:

Det tar 2 till 3 veckor efter vaccinationen innan du har ett skydd mot sjukdomen. Skyddet varar sedan i ca 6 månader, kortare tid hos äldre och personer med sänkt immunförsvar.

När ska man influensavaccinera sig?
Svar:

Influensavaccinet ändras från år till år och måste fyllas på årligen under höst/vinter. För att ha fullgott skydd under hela influensa-säsongen rekommenderar vi dig att vaccinerar dig i slutet av oktober, november, inte tidigare.

Vad finns det för olika sorters influensavaccin?
Svar:

Det finns ett standard influensa-vaccin som ges från 6 månaders ålder och ett mer effektivt högdos-influensavaccin med fyra gånger mer antigen för dig som är 60 år och äldre. Det finns också ett nässpray-vaccin för barn 2 till 17 år som måste förbeställas.

Var kan jag som 65+ och riskgrupp vaccinera mig kostnadsfritt?
Svar:

Du som ingår i regionernas riskgrupp för influensavaccinering kan vaccinera dig kostnadsfritt från det datum som fastställs av myndigheterna. Vi samarbetar med vissa regioner, inte alla och du kan läsa mer om detta här.

Kan riskgrupp vaccinera sig kostnadsfritt tidigare än säsongsinfluensa-kampanjens startdatum?
Svar:

Du kan vaccinera dig tidigare, men då enligt prislista. Kostnadsfri influensa-vaccinering ges endast från utsatt datum.

Vilka allvarliga komplikationer kan influensa orsaka?
Svar:

En influensa-infektion kan starta en kedjereaktion i kroppen och ökar risken, främst för dig som är 40 år eller äldre, att drabbas för komplikationer så som stroke och hjärtinfarkt.