HPV vaccin – Humant Papillom Virus

HPV och vaccin mot HPV

Det finns över hundra olika typer av HPV, humant papillomvirus. Vissa av dessa HPV-virus kan orsaka vårtor i underlivet, sk kondylom, medan andra kan orsaka cellförändringar som i värsta fall kan leda till cancer i underliv, mun och analregion. Det kan ta lång tid, ibland till och med årtionden, från själva infektionen till cellförändringarna som sedan kan övergå till cancer.

Hur smittar HPV?
HPV är Sveriges vanligaste sexuellt överförda sjukdom och smittar via hud- och slemhinnekontakt. De flesta som är sexuellt aktiva har eller har haft en HPV-infektion. Genom att vaccinera dig kan du förebyggande skydda dig mot en rad olika HPV-virus varianter som kan orsaka cancer och du får även ett skydd mot kondylom.

Boka tid – Mottagning
Drop in – Mottagning
Drop in – Fästingbussen

HPV-vaccin för både flickor och pojkar

Vaccination mot HPV ingår i barnvaccinationsprogrammet. Numer används ett vaccin som skyddar mot nio olika typer av HPV. Tidigare vaccinerades endast flickor, men från och med hösten 2020 erbjuds även pojkar i Sverige HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet. Genom att vaccinera även pojkar mot HPV får de möjligheten att skydda sig mot HPV-infektioner, vilket kan minska risken att drabbas av HPV-relaterad cancer och kondylom och dessutom kan smittspridningen minska.

Vaccination mot HPV

Det nuvarande vaccinet mot HPV ingår i barnvaccinationsprogrammet och skyddar mot nio olika typer av HPV. Vaccinet not HPV ges i två doser med minst 6 månaders mellanrum till barn mellan 9 och 14 år. Är du över 15 år ska du ha tre doser av vaccinet för att vara skyddad. Du kan även vaccinera dig även senare i livet för att skydda dig mot cancer orsakad av HPV. Om du t ex lämnar en långvarig relation och planerar att ha sexuellt umgänge med nya partners kan detta vaccination vara att rekommendera.

Kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet till gynekologiska cellprovskontroller för att upptäcka eventuella cellförändringar orsakade av HPV. Vi vill uppmana alla kvinnor att ta denna möjligheten och gå på kontroller när ni blir kallade även om ni är vaccinerade mot HPV.  

Hör här när VaccinDirekts läkare Charlotta berättar om HPV

Källor:
Folkhälsomyndigheten
WHO


Inför ditt besök      Våra mottagningar      Boka tid