HPV vaccin

Senast uppdaterad: Ons 6 Mars, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

HPV och vaccin mot HPV

HPV, humant papillomvirus, är Sveriges vanligaste sexuellt överförbara virusinfektion som drabbar 4 av 5 någon gång i livet. HPV kan orsaka kondylom dvs vårtor i underlivet, cellförändringar som tyvärr kan leda till cancer i underliv, mun-halsregion samt i analregionen. Det kan ta lång tid, ibland till och med årtionden, från själva infektionen till cellförändringarna som sedan kan övergå till cancer. Det finns beprövat vaccin som skyddar mot de vanligaste virusstammarna. HPV drabbar både män och kvinnor och det är aldrig försent att vaccinera sig.

Boka tid – Mottagning
Drop in – Mottagning

Hur smittar HPV?

HPV är Sveriges vanligaste sexuellt överförda sjukdom och smittar via hud- och slemhinnekontakt. De flesta som är sexuellt aktiva har eller har haft en HPV-infektion. Genom att vaccinera dig kan du förebyggande skydda dig mot en rad olika HPV-virus varianter som kan orsaka cancer och du får även ett skydd mot kondylom. Det är aldrig för sent att ta vaccinet som vuxen,  även om allra bästa effekt sker om vaccinet tas när man är barn och före sexualdebut.

Vaccin mot HPV

Det finns ett beprövat vaccin mot HPV. Vaccin ges i två doser med minst 6 månaders mellanrum till individer mellan 9 -14 år. För 15 år och äldre ges tre doser för fullgott skydd. Det är aldrig för sent att vaccinera sig och få skydd mot sjukdomar orsakade av HPV.  Är du t ex vuxen och lämnar en långvarig relation eller planerar att ha sexuellt umgänge med nya partners kan vaccination rekommenderas.  

HPV-vaccin för yngre flickor och pojkar

Vaccination mot HPV ingår i barnvaccinationsprogrammet. Numera används ett vaccin som skyddar mot nio olika typer av HPV. Tidigare vaccinerades endast flickor, men från och med hösten 2020 erbjuds även pojkar i Sverige HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet. Genom att vaccinera även pojkar mot HPV får de möjligheten att skydda sig mot HPV-infektioner, vilket kan minska risken att drabbas av HPV-relaterad cancer och kondylom och dessutom kan smittspridningen minska. Pojkar som är födda före 2009 och som inte tagit del av vaccinationsprogrammet, kan med fördel komma in på vaccinering. 

Pris för vaccin mot HPV

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.

Se prislista per ort.

Kvinnor födda 1994-1999 – Kostnadsfri vaccinering mot HPV

I samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset har vi på VaccinDirekt den stora förmånen att i Region Stockholm få vara med och bidra till projektet ’Ta Sticket mot HPV’ som strävar efter att utrota livmoderhalscancer.

Vi erbjuder en dos kostnadsfri HPV-vaccinering med efterföljande HPV-prov på alla våra mottagningar i Stor-Stockholm och Södertälje till alla kvinnor födda 1994-99. Läs gärna mer här

Viktigt – Gå på cellkontroll när du blir kallad!

Kvinnor 23 – 64 år kallas regelbundet till cellprovskontroller för att upptäcka eventuella cellförändringar orsakade av HPV. Vi vill uppmana alla kvinnor att ta denna möjligheten och gå på kontrollerna när ni blir kallade även om ni är vaccinerade mot HPV.  

Hör här VaccinDirekts läkare Charlotta berätta om HPV

Källor:
Folkhälsomyndigheten
WHO


Inför ditt besök      Våra mottagningar      Boka tid