TBE – Fästingburen hjärninflammation

Senast uppdaterad: Mån 11 Mars, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

TBE – Tick Borne Encephalitis -är en virussjukdom som smittar från djur till människor via fästingar. TBE kan orsaka allvarlig hjärn- och hjärnhinneinflammation och så många som en tredjedel av de som insjuknar drabbas av långvariga eller bestående besvär. Det finns ingen botande behandling, men det finns förebyggande och beprövade vaccin som skyddar mot sjukdom om du följer ditt vaccinationsschema.

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen

Vaccin mot TBE

Det finns beprövade och effektiva vaccin mot TBE. Skyddseffekten får du när du följer vaccinationsschemat för din åldersgrupp. Du bör vaccinera sig mot TBE om du vistas i riskområden och vaccin ges från 1 års ålder och uppåt. Vaccinet ges i muskeln på överarmen för de allra flesta. På riktigt små barn ges vaccinet i lårmuskeln.

Vi erbjuder vanligtvis två olika fabrikat av TBE vaccin på våra mottagningar och Fästingbussen. Dessa är utbytbara mot varandra och ur ett medicinskt perspektiv finns det ingen anledning att föredra den ena sorten över den andra. Dessa två fabrikat har olika åldersspann för TBE-barnvaccination, den enda gäller från 1 till 11 år och den andra från 1 år till 15 år.

Hur ser vaccinationsschemat mot TBE ut?

Landets smittskyddsläkare har gemensamt utarbetat 2 olika vaccinationsscheman och det är dessa rekommendationer som vi på VaccinDirekt följer.

1 och 49 års ålder:
Rekommendationen är 3 doser inom det första året följt av påfyllnadsdoser för ett fortsatt bra skydd mot TBE.  Du rekommenderas att ta dos 2 en månad efter första dosen och dos 3 tas 5-12 månader efter dos 2. Du fyller sedan på med påfyllnadsdoser där den fjärde dosen tas 3 år efter dos 3. Sedan fyller du på med en dos vart 5:e år för att säkra ditt skydd mot  TBE. Se: TBE – vaccinationsschema 1 till 49 år

50+ eller har nedsatt immunförsvar:
Rekommendationen är att du tar dos 2 en månad efter dos 1 och sedan tas dos 3, två månader efter dos 2. Fjärde dosen tas fem till tolv månader efter den tredje dosen och den femte dosen tas 3 år efter den fjärde dosen.  Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE. Se: TBE – vaccinationsschema 50+ samt nedsatt immunförsvar

Var finns det störst risk för att smittas av TBE?

Fästingar trivs bäst i gräs- och buskvegetation och är särskilt förtjusta i fuktiga miljöer. Detta innebär att kust- och sjönära områden är särskilt drabbade. Det finns även fästingar som bär på TBE-virus i trädgårdar, på golfbanor och längs hundpromenaden i riskområdena.

Vilka är TBE riskområdena?

TBE-smittan har de senaste åren brett ut sig geografiskt och riskområdet ökar hela tiden. TBE-smittade fästingar finns nu från Örnsköldsvik och söderöver. Det finns även TBE i delar av Europa och Asien.

När är det störst risk att smittas av TBE?

Fästingar är aktiva när det är några få plusgrader ute, så störst risk för att bli smittad av TBE är mellan mars och november. Du kan vaccinera dig närsomhelst under året och det är viktigt att se till att du är ordentligt skyddad inför fästingsäsongen. Följer du det rekommenderade vaccinationsupplägget så har du skydd under många år.

Vilka är symtomen på sjukdomen TBE?

Det dröjer oftast mellan 1-2 veckor från smittotillfället till att du blir sjuk. Men det kan ibland dröja upp till en månad. Vissa som smittas får lindriga besvär och blir friska efter bara några dagar, men så många som upp till en tredjedel får kraftigare besvär så som hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Symtomen på TBE kan variera. I en första fas är dessa symtom vanliga:

 • Feber
 • Huvudvärk och muskelvärk
 • Trötthet

Symtomen kan vara några dygn och vissa tillfrisknar därefter helt. För andra förvärras symtomen på grund av spridning av viruset till hjärnan och de kan utveckla symtom som:

 • Svår huvudvärk
 • Ljusskygghet
 • Yrsel och balanssvårigheter
 • Hög feber
 • Kräkningar
 • Uttalad trötthet
 • Talrubbningar, minnes- och koncentrationssvårigheter
 • Förlamningssymtom (ca 10% av de som insjuknar drabbas)

Ungefär 30% av de vuxna som insjuknat drabbas av långvariga eller bestående besvär i form av trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter. Det finns ingen botande behandling mot TBE. Allt tyder på att man har en livslång immunitet om man en gång har haft sjukdomen.

Hur kan jag skydda mig mot TBE och fästingburna sjukdomar?

  • Skydda dig mot TBE genom vaccinering och genom att följa ditt vaccinationsschema
  • Bär heltäckande kläder då du vistas i skog och mark
  • Inspektera hela kroppen och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på barn
  • Ta gärna en dusch så att eventuella fästingar som ofta vandrar runt på kroppen stund innan de biter spolas av
  • Kontrollera pälsen på dina husdjur

Viktigt att vara medveten om att hälften av de som insjuknar inte har noterat att de blivit fästingbitna!

Har du blivit biten av en fästing?

Då bör du vara observant och inspektera bettstället med jämna mellanrum. En rodnad ring runt bettet kan tyda på att du har fått en fästingburen sjukdom – borrelia. Denna sjukdom orsakas av bakterier och kan behandlas med antibiotika.

Pris för vaccin mot TBE

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.
Prislista

Är det vanligt med biverkningar av TBE vaccin?

Vanligtvis är det mycket milda biverkningar av TBE vaccin. Reaktioner är ett resultat av att immunförsvaret aktiveras. Vanliga reaktioner är att du blir öm på stickstället.  Andra biverkningar som sker mindre ofta är att du kan få feber, bli trött och öm i kroppen, du kan få lite spänningshuvudvärk eller känna dig illamående. Dessa besvär brukar gå över ganska snabbt. Kom gärna förbi oss på våra mottagningar eller Fästingbussen så kan vi ge dig svar på alla dina frågor kring detta!

Våra mottagningar       Boka tid        Fästingvaccin       Fästingbussen

För mer information:

TBE vaccinationsschema
TBE symtom
Fästingvaccin
TBE riskområden
TBE vaccin för barn
TBE vaccin gravida
–  Allt om fästingar och fästingbett
Skydd mot fästingar
Fästingbett

Vill du veta mer om TBE, se vår film med VaccinDirekts läkare Charlotta

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC

FAQ

Jag minns inte när jag TBE-vaccinerade mig senast. Vad gör jag?
Svar:

Ta med så mycket information du kan och så får du hjälp av våra duktiga sjuksköterskor och läkare på plats på Fästingbussen.

Behöver jag boka tid?
Svar:

Det är alltid drop in på Fästingbussen så varmt välkommen att komma när vi är på plats.

Vad kostar vaccin på Fästingbussen 2024?
Svar:

TBE: 465 SEK / dos för vuxna och 420 SEK / dos för barn.
Bältros: 2550 SEK / dos.
Hepatit A&B: 700 SEK / dos för vuxna och 550 SEK/dos per barn.
Stelkramp, Difteri, Kikhosta: 530 SEK /  dos.

Se fler priser här

Var finns TBE?
Svar:

Fästingar som bär på TBE-smitta finns i stora delar av Sverige, i stora delar av Europa och även i norra Asien.

När kommer Fästingbussen till min stad?
Svar:

Här hittar du hållplatser, datum och tider för när Fästingbussen kommer till din stad.

När ska jag fylla på mitt TBE-vaccin?
Svar:

Landets smittskyddsläkare har gemensamt utarbetat TBE-vaccinationsscheman för olika åldersgrupper. Det är viktigt att du
följer ditt vaccinationsschema för du ska ha ett fullgott sjukdomsskydd. Läs mer här