Att ta flera vaccin samtidigt

Det går utmärkt att ta flera vacciner samtidigt!

Inte alla känner till att det går mycket bra att ta många olika vaccin på en och samma gång, med några få undantag.

Hur kan detta komma sig kanske du undrar?
Vårt immunsystem träffar varje dag på milliontals olika typer av bakterier, virus och parasiter och kroppen är väl rustad för att klara av just detta. Vacciner kan vara levande, avdödade eller bestå av en mindre del av en bakterie eller ett virus som startar upp mekanismer i kroppens immunförsvar, precis som när vi möter bakterier och virus ’i det vilda’.

Det går mycket bra att ta flera olika vaccin på en och samma gång med några få undantag. Det finns ingen strikt övre gräns för hur många vaccin av icke levande karaktär som du kan ta samtidigt utan här sker en bedömning av ditt enskilda fall av våra erfarna sjuksköterskor och läkare.  Kroppen generellt tål alltså att få i sig verkligt många olika vaccin på en och samma gång.

Icke-levande vacciner – sk avdödade vaccin

Grunddregeln för icke-levande vacciner är att de kan tas helt tidsoberende till andra vacciner.

Undantag:

  • Kombinationsvaccin mot stelkramp, kikhosta, difteri och vaccin mot meningokocker kan tas samtidigt och samma dag alternativt ska de ges med 4 veckors mellanrum.
  • Av försiktighet då vaccinet mot RS-virus är nytt,  ges detta inte tillsammans med andra vacciner än med influensavaccin
  • Vi rekommenderar inte att du tar vaccin mot Bältros och Pneumokocker vid samma tillfälle pga eventuella starkare lokala reaktioner

Levande vacciner

Grundregeln för levande vacciner är att de kan tas samtidigt med andra levande vaccin (eller samma dag) alternativt med 4 veckors mellanrum. Icke-levande vaccin kan tas tidsoberoende av ett levande vaccin.

Undantag:

Covid-19 vaccin

Grundregeln är att vaccin mot covid-19  ges tidsoberoende till andra vacciner, men om möjligt i separat arm. Dock rekommenderar vi inte att det tas vid samma tillfälle med de adjuvanterade vaccinerna mot bältros eller RS.

Hur ska jag tänka om jag är osäker om jag är vaccinerad eller ej?

Om du är osäker på om du är vaccinerad eller ej eller hur många doser du har tagit så är rekommendationen oftast att du bör vaccinera dig. Det är inte farligt att få en extra dos vaccin, så som det kan vara med t ex andra läkemedel. Diskutera detta med våra erfarna och kunniga sjuksköterskor och läkare så gör vi en bedömning för just dig och din situation.

Välkommen på drop in eller boka tid!

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen
Vaccinationer