Ta flera vaccin samtidig

Det går utmärkt att ta flera vacciner samtidigt

Inte alla känner till att det går mycket bra att ta många olika vaccin på en och samma gång, med några få undantag.

Hur kan detta komma sig kanske du undrar?
Vårt immunsystem träffar varje dag på milliontals olika typer av bakterier, virus och parasiter och kroppen är väl rustad för att klara av just detta. Vacciner kan vara levande, avdödade eller bestå av en mindre del av en bakterie eller ett virus som startar upp mekanismer i kroppens immunförsvar, precis som när vi möter bakterier och virus ’i det vilda’.

Det går mycket bra att ta flera olika vaccin på en och samma gång med några få undantag. Det finns ingen strikt övre gräns för hur många vaccin av icke levande karaktär som du kan ta samtidigt utan här sker en bedömning av ditt enskilda fall av våra erfarna sjuksköterskor och läkare.  Kroppen generellt tål alltså att få i sig verkligt många olika vaccin på en och samma gång.

  • Vaccin som inte innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan ges när som helst tillsammans med andra vaccin, med några få undantag.
  • Vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan också ges när som helst i förhållande till icke-levande vaccin.
  • Vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan ges antingen samtidigt med ett annat levande vaccin alternativt med minst fyra veckors intervall emellan, med några få undantag. Detta gäller ej ej levande vaccin som intas via munnen eller näsan, för där kan man helt fritt välja intervall.

Vilka vacciner rekokmmenderas inte generellt att kombineras med andra?

Vaccin mot covid-19 rekommenderas generellt inte att kombineras med andra vaccinationer utan det bör ha gått 7 dagar före eller sju dagar efter från annan vaccination. Detta för att det är ett relativt nytt vaccin och faller under en utökad övervakning. Influensa- och pneumokockvaccin kan dock ges oberoende i tidsintervall till covid-19 vaccineringen – dvs även samtidigt.

Hur ska jag tänka om jag är osäker om jag är vaccinerad eller ej?

Om du är osäker på om du är vaccinerad eller ej eller hur många doser du har tagit så är rekommendationen oftast att du bör vaccinera dig. Det är inte farligt att få en extra dos vaccin, så som det kan vara med t ex andra läkemedel. Diskutera detta med våra erfarna och kunniga sjuksköterskor och läkare så gör vi en bedömning för just dig och din situation.

Välkommen på drop in eller boka tid!

Våra mottagningar   Boka tid     Vaccinationer