Vaccinera barn

Stor erfarenhet av att välkomna barn

På VaccinDirekt och FästingBussen har vi mer än 50 års erfarenhet av att vaccinera barn och hos oss är ni i trygga händer. Vårt mål är att ditt barns besök hos oss ska vara en trivsam upplevelse och vår strävan är att hålla er som familj så friska som möjligt.

Samtyckesblankett

För vaccination av minderåriga barn där inte alla vårdnadshavare är med på plats, kan ni behöva ha med er en underskriven blankett där vårdnadshavarna intygar sitt samtycke till vaccination. Vid delad eller gemensam vårdnad skall båda vårdnadshavarna skriva under blanketten. Detta gäller t ex när ni påbörjar en ny vaccination för barnet, men behövs inte när ni kommer tillbaka för en dos 2 eller dos 3 om detta är aktuellt.

Det kan också vara aktuellt om ett äldre barn kommer ensamt till oss för vaccination eller om barn och ungdomar kommer i sällskap med annan vuxen än vårdnadshavarna.

VaccinDirekts samtyckesblankett för vaccination*

*Notera att vid vaccination mot covid-19 gäller en annan samtyckesblankett som ni hittar på 1177.se

Förbered gärna både dig själv och ditt barn

Du känner ditt barn bäst och vet hur mycket just ditt barn behöver förberedas inför en vaccinering. Det kommer att kännas lite, men det kommer att gå bra och det går snabbt över. Bestäm gärna hur ni ska sitta och i vilken arm vaccinationen ska ges i förväg. Allt för att det ska gå så snabbt och smidigt under besöket och ditt barn känner sig tryggt.

Håll i ditt barn, håll inte fast

Det är viktigt att hålla i barnet under själva vaccinationen, men inte hålla fast. Ofta kan barn även upp i åldrarna tycka att det känns tryggt att få sitta hos den vuxna och detta är något som vi uppmuntrar.

Beröm ditt barn

För att vaccinationen ska bli en så bra upplevelse som möljigt, så ska vi tillsammans med dig som vuxen, skapa en positiv känsla av trygghet. För att lyfta detta är det bra att berömma barnet och få barnet att känna sig stolt.

Rekommendation

Kom gärna in på förmiddagen, efter frukost. Barnen är då både utsövda och mätta och det skapar bästa förutsättningar för att göra vaccinationen till en behaglig upplevelse.Våra mottagningar     FästingBussen     Boka tid       Inför ditt besök