Nyinflyttad till Sverige

Nyinflyttad till Sverige

Är du nyinflyttad till Sverige ifrån ett annat land finns det vaccinationer som du bör ta för att förebygga allvarlig sjukdom. 

Nyinflyttad vuxen:

Vattkoppor

Kommer du från ett tropiskt eller subtropiskt land då är det möjligt att du inte har haft vattkoppor. Vi rekommenderar både barn och vuxna som inte har haft sjukdomen vaccinerar dig emot vattkoppor. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom i Sverige där ca 98% av alla som vuxit upp här har haft sjukdomen. Vattkoppor smittar från person till person främst via luften runt den som är sjuk. Symtomen av vattkoppor är ofta besvärligare ju äldre man är. Vuxna kan bli svår sjuka i vattkoppor och utslagen kan vara besvärliga och ge ärrbildning. 

TBE

I Sverige finns det fästingar kan överföra en sjukdom som heter TBE  (tick borne encephalitis). TBE är en allvarlig sjukdom som kan skada hjärnan. TBE-smittade fästingar kan finns i trädgården, i våra parker, i skog och mark. Drabbade område täcker stora delar av Sverige. Vaccin skyddar mot denna allvarliga sjukdom och det är viktigt att följa vaccinationsschemat för att upprätthålla skyddet. 

Stelkramp, kikhosta och difteri

Du bör se till att du har ett uppdaterat skydd mot dessa tre sjukdomar. Vaccin mot alla tre sjukdomarna ges i en gemensam vaccinationsdos.  Du kan ha fått vaccin mot detta i barnvaccinationsprogrammet i det land du vuxit upp i och då ska detta fyllas på vart 20:e år med start i 30 års åldern. 

HPV

HPV orsakar cancer hos män och kvinnor och kan även ge kondylom. HPV är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondom kan minska risken att smittas av HPV, men inte helt ta bort den. Med hjälp av vaccination kan du förebygga infektion med några av de vanliga HPV-typer som orsakar cancer och könsvårtor, kondylom. Många länder erbjuder HPV vaccination i sina barnvaccinationsprogram, så även i Sverige. Det är aldrig för sent att vaccinera dig, så du kan som vuxen vaccinera dig.

Nyinflyttat barn: 

I Sverige erbjuds vacciner som ingår i barnvaccinationsprogrammet på BVC och i skolan. 

Det kan dock finnas ytterliga vacciner som erbjuds i barnvaccinationsprogrammet i ert hemland som inte ingår i det svenska programmet. Kom till oss så hjälper vi er att komplettera barnets skydd, speciellt inför en resa till ert tidigare hemland.

Resevaccin

Kommer ni att resa tillbaka till ert före detta hemland eller andra länder finns det sjukdomar som vuxna och barnet bör vaccinera sig emot. Vi har alla vaccin hemma och hjälper er med reserådgivning. Det kan vara aktuellt med vaccin mot hepatit A och B, meningokocker, japansk encefalit, gula febern, tyfoid etc.

Våra erfarna legitimerade sjuksköterskor och läkare hjälper er med vaccinering och svar på frågor. 

Varmt välkomna!

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen

 

Våra mottagningar     Boka tid     Drop in