Vaccin Europa

Vaccinera dig inför resan inom Europa

Se över ditt Grundskydd

Inför en resa inom Europa är det viktigt att se över sitt så kallade grundskydd. Dessa vaccinationer påbörjas i barndomen. Här ingår bland annat skydd mot stelkramp, difteri och kikhosta. Om det är mer än tjugo år sedan du senast fick en dos så är det dags för en påfyllnad. En vaccindos innehåller skydd mot alla tre sjukdomarna. Då vet du att du har ett uppdaterat skydd om du till exempel råkar ut för en sårskada under resan. Det är också bra att kontrollera att man har fått sin grundvaccination med fyra doser poliovaccin under barndomen.

Resor innebär vanligtvis vistelse i folksamlingar till exempel på flygplatser, ombord på flygplan eller på andra kollektiva transportmedel. Det betyder att risken att smittas av sjukdomar som sprids vid nära kontakt ökar. Hit hör till exempel mässling. Många har fått två doser som barn och är då färdigvaccinerade.  Har man haft sjukdomen så är man immun och behöver inte vaccinera sig. Är man född på 60- eller 70-talet så ka det hända att man bara har fått en dos eller att man är ovaccinerad. Om man är född på 50-talet eller tidigare så räknar man med att man har haft sjukdomen som barn.

TBE är en sjukdom som återfinns i många europeiska länder och som är viktig att skydda sig mot. Det vaccin du tar för att skydda dig mot TBE i Sverige skyddar dig även mot TBE-smitta i resten av Europa.

Andra vaccinationer inför resan

Förutom de specifika resevaccin som rekommenderas och som kan variera bland annat beroende på resans mål och resans längd så kan det vara lämpligt att vaccinera sig mot influensa under den tid på året då det är säsong, särskilt om man tillhör en riskgrupp. Det gäller vintertid på norra halvklotet och årets vaccin brukar finnas tillgängligt från slutet på oktober. Även vaccination mot coronavirus rekommenderas och kan nu under pandemin ibland vara ett krav.

För barn och ungdomar kan man överväga vaccination mot meningokocker, särskilt vid skolresor eller vid andra tillfällen då de lever nära andra barn eller unga vuxna i större grupper.

Kanarieöarna

Välkommen in på reserådgivning och vaccination!

Om resevaccination      Boka tid     Våra mottagningar