Högdos Influensa 60+

Senast uppdaterad: Fre 19 January, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Högdosinfluensavaccin ger mer effektivt skydd för dig som är 60 år eller äldre

Influensan återkommer varje vintersäsong och drabbar många. För vissa kan det vara direkt livshotande och det finns numera ett mer effektivt högdosvaccin mot influensa som ges från 60 års ålder. Influensavaccinet ändras från säsong till säsong och vi har det uppdaterade vaccinet mot årets influensa på våra mottagningar. Vi har även standardvaccin mot influensa på alla våra mottagningar.

Boka tid
Drop in

Högdosvaccin mot influensa för dig som är 60 år eller äldre

För dig som är 60 år eller äldre finns det ett högdosvaccin som ger ett förbättrat skydd mot influensa jämfört med det vanliga standarddos influensavaccinet. Högdosvaccinet är ett äggodlat splitvironvaccin som innehåller fyra
gånger mer antigen* än standarddosvaccinet. Det finns mer än 10 års data som visar på ett minskat antal influensafall och ett minskat antal insjuknade med komplikationer länkat till detta högdosvaccin jämfört med det vanliga influensavaccinet.

Vaccin mot influensa är beprövat och har funnits i över 80 år och ges över hela världen årligen i stora mängder.

För dig som går på blodförtunnande läkemedel

Inför ditt besök ska du då förbereda dig för en säker vaccination. Läs våra läkarföreskrifter för hur du ska förbereda dig för en trygg och säker vaccination om du har tar blodförtunnande medicinering.

Sjukdomen influensa

Influensa orsakas av virus som förekommer över hela världen. Smittan är luftburen och varje vinter kommer influensan till Sverige och resten av världen. Influensasäsongen brukar vara mest intensiv under januari och februari. 

Äldre har en ökad risk att bli sjuk av influensan

Äldre har sämre förmåga att utveckla ett robust immunsvar efter vaccination på grund av sitt svagare immunsystem. En influensa-infektion kan starta en kedjereaktion i kroppen och ökar risken att drabbas av exempelvis stroke och hjärtattack. Influensavaccin skyddar både mot säsongsinfluensa och dess komplikationer.

Hur smittar influensa?

Sjukdomen influensa är en luftvägsinfektion och smittsamheten börjar redan dygnet innan symtom utbryter. Det är därför svårt att skydda sig mot influensa på annat sätt än genom vaccinering. Så länge den insjuknade har feber så räknas man som smittsam.

Pris för influensavaccin 

Detta högdosvaccin ingår ej i regionernas riskgruppsvaccinering.  Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med påminnelser.

Se prislista per ort.

För mer information om influensa :

Information om influensa

Våra mottagningar    Boka tid    Drop in

* Ett vaccin innehåller antigen. Antigen är ett eller flera ämne som stimulerar immunsystemet att bygga upp ett immunsvar.