Covid-19

Senast uppdaterad: Ons 20 September, 2023
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Vaccin mot Covid-19 och Coronaviruset

Covid-19 är en virussjukdom som sprids av coronaviruset SARS-CoV-2. Coronaviruset kan, liksom andra virus, mutera och förändras så att det uppstår nya varianter. Det finns idag en rad olika vaccin som skyddar mot allvarligt insjuknade som följd av coronaviruset och covid-19.

Corona virus leder till sjukdomen covid-19

VaccinDirekts vaccinerar mot covid-19 i Stockholm, Södertälje och Uppsala

Vi vaccinerar på våra mottagningar mot covid-19 i Region Stockholm och Region Uppsala  på drop in samt bokade tider. För mer information om detta och om hur du bokar – se här.

Region Stockholm – Vaccinering mot covid-19

Vi vaccinerar mot covid-19 på våra mottagningar i Stor-Stockholm och Södertälje (ej Odenplan av utrymmesskäl). På din önskade mottagningssida hittar du mer information. Välkommen att boka tid i appen Alltid Öppet. Du kan även komma på drop in och då kan vi välkomna dig i mån av tid och möjlighet.

Region Uppsala – Vaccination mot covid-19

1) VaccinDirekt Uppsala City – Boka tid
2) VaccinDirekt Gränbystaden – Boka tid

Du kan även komma på drop in och då kan vi välkomna dig i mån av tid.

Hur smittar Covid-19?

SARS-CoV-2 är framför allt en luftburen infektion som kan smitta från djur till människa och från människa till människa. Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen. Vi behöver alla hjälpas åt för att bromsa smittspridningen genom att följa officiella rekommendationer och vaccinera oss. Om du har blivit smittad så behöver du isolera dig i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv. Vill du veta mer om hur du kan skydda dig själv och din omgivning så hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens hemsida.

Inkubationstid för Covid-19

Tiden från det att man blir smittad tills man uppvisar symtom, så kallad inkubationstid, är oftast 2-14 dagar för Covid-19. De flesta insjuknar runt den femte dagen efter smittotillfället.

Symptom på Covid-19

Vanliga symtom på Covid-19 är feber, hosta, trötthet, andningsbesvär, huvudvärk, halsont, snuva, muskel- och ledvärk och illamående eller diarré. En del får nedsatt smak- och luktsinne. De allra flesta blir bara lindrigt sjuka, men en del får svåra besvär med intensivvård och dödsfall som följd.

Vaccin mot Covid-19

Det finns ingen botande behandling mot Covid-19 och Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination i förebyggande syfte. För alla som är 18 år eller äldre gäller rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att man bör ta tre doser för att ha ett grundskydd mot covid-19.  För den allra senaste informationen i din region om vem som erbjuds påfyllnadsdoser och när hänvisar vi till 1177.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

 

Vaccination mot covid-19