Bältrosvaccin

Senast uppdaterad: Tis 17 September, 2024
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Bältros och Bältrosvaccin

Den smärtsamma sjukdomen bältros, eller helveteselden som den kallades förr, drabbar 1 av 3* i Sverige. Risken ökar från 50 års ålder. Virus finns redan i våra kroppar efter genomgången vattkoppssjukdom. Bältros kan innebär smärta, längre sjukfrånvaro och besvärande utslag. Det finns ett beprövat och effektivt bältrosvaccin som skyddar från smärta, värk, lång sjukfrånvaro, besvärande utslag och ärr.

Mottagning – Boka tid Mottagning – Drop in Fästingbussen

Vaccin mot Bältros

Det finns ett effektivt och beprövat bältrosvaccin som gör att du slipper att insjukna i denna smärtsamma sjukdom eller få komplikationer av sjukdomen. Vi har detta vaccin på alla våra mottagningar och Fästingbussen.  Bältrosvaccin ges till dig som är 50 år eller äldre i två doser med två månaders mellanrum. Om flexibilitet i vaccinationsschemat är nödvändigt kan den andra dosen ges mellan 2 och 6 månader efter den första dosen.

Går du på blodförtunnande läkemedel? Läs då här om våra läkarföreskrifter för hur du ska förbereda dig för en trygg och sype: none;”>äker vaccination.

Hur smittar bältros?

Bältros orsakas av vattkoppsviruset. Vattkoppsviruset ligger kvar i kroppen under resten av livet efter genomgången sjukdom och när det aktiveras insjuknar man i bältros. Ca 98% har haft vattkoppor och riskerar därmed att få bältros. Det är alltså inget du smittas av utifrån. Vattkoppsviruset ligger vilande i dina nervrötter efter genomgången sjukdom under resten av ditt liv och hålls under kontroll av ditt immunförsvar. Med stigande ålder försvagas immunförsvaret och viruset kan återaktiveras. Viruset vandrar då ut längs nerverna till huden och orsakar där bältros med ofta mycket obehagliga, vätskefyllda, kliande och smärtsamma blåsor och ca 10% får utdragna nervsmärtor.

När du har bältros kan du smitta andra som inte har haft vattkoppor med sjukdomen vattkoppor. Däremot kan du inte smittas av bältros av någon som har vattkoppor.

Var på kroppen bryter bältros ut?

  • Bröstkorg och bål 57%
  • Huvud, ansikte, öga, öra mm  14%
  • Ländrygg 13%
  • Hals  12%
  • Ben, underliv mm  4%

Symptom av bältros

Vattkoppsviruset som orsakar bältrosens smärtsamma blåsor kan bryta ut på olika delar av kroppen. Blåsorna torkar normalt in efter ca 2 till 4 veckor, men kan ibland ha fördröjt förlopp.  Bältros kan orsaka ärrbildning, hudinfektioner, synskador och hörselnedsättning. Ungefär 10% av de som insjuknar i bältros får uttdragen nervsmärta, sk postherpetisk neuralgi, som ofta varar i mer än tre månader.

Bältros i ögat

Om din bältros bryter ut så att det drabbar ditt öga så kan det få mycket allvarliga konsekvenser såsom syn-nedsättning eller blindhet. Det är viktigt att snabbt söka vård! Vaccin förebygger bältros!

Behandling av bältrosutbrott

Har du väl drabbats av bältros kan antiviral-behandling sättas in inom 72 timmar från första utbrottet för att ha effekt. Det är tyvärr inte alltid helt lätt att förstå att det just är bältros man har drabbats av och därför är det svårt att hinna få vård och medicinering igångsatt inom den utsatta tiden.  Vaccinerar du dig så förebygger du att insjukna i sjukdomen.

Du kan drabbas av bältros flera gånger

Du kan få bältros flera gånger. För dig som har varit sjuk i bältros rekommenderar vårt läkarråd, i enlighet med internationell praxis, att du väntar ett år från det att sjukdomen bröt ut tills du vaccinerar dig.  Har du återkommande bältros ber vi dig komma in för en individuell rådgivning och genomgång med våra erfarna sjuksköterskor och läkare.

Pris för vaccin mot bältros

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.
Se prislista per ort.

Vaccinera dig mot Bältros samtidigt med andra vaccin

Det går mycket bra att ta bältros-vaccin på samma gång som andra vaccin med några få undantag. Läs mer om att ta flera vaccin samtidigt här.

Våra mottagningar    Boka tid    Drop in

Vill du höra vad de som drabbats av bältros säger? 

  • “Gör det. Det finns inget på jorden som gör så ont, jag vet…”
  • “Efter att ha fått bältros i ansiktet vaccinerade jag mig. Ingen kul sjukdom!”
  • “Bältros är mycket smärtsamt och sitter i länge. Jag fick bältros i november 2019 och har fortfarande besvär. Vaccinera er om ni har möjlighet!”
  • “Jag har nästan blivit blind på ett öga efter bältros för 3 år sedan. Inget att leka med.”
  • På länken ovan kan du läsa mer!

 

Här kan du höra VaccinDirekts läkare Charlotta berätta mer om Bältros och Bältrosvaccin:

* Analys genomförd 2022 av svensk data från 2014-2019 visar att det är ännu fler än man tidigare estimerat som råkar ut för bältros. 36% drabbas någon gång av sjukdomen bältros, dvs 1 av 3.

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC

Inför ditt besök

FAQ

Hur många doser bältrosvaccin behövs?
Svar:

Det effektiva vaccinet mot bältros ges i 2 doser med 2 månaders mellanrum. Det går att förlänga dos 2 till 2-6 månader från första dosen vid behov. Vaccinet mot bältros ges från 50 års ålder och från 18 år för immunsuprimerade. Först efter båda doserna har du fullgott skydd.

Får man biverkningar av bältrosvaccin?
Svar:

Många får inga biverkningar av bältrosvaccinet, men det händer att vissa får biverkningar så som t ex ömt i armen eller sjukdomskänsla, feber, huvudvärk eller magbesvär. Biverkningar kan uppkomma efter såväl första som andra dosen. Kan vara bra att planera så att du inte tar vaccinet dagen före ett viktigt åtagande.

Vad kostar det effektiva bältrosvaccinet?
Svar:

Här hittar du priset i din region. Detta är ett vaccin du själv bekostar och det ingår ej i Regionernas vaccinationsprogram.

Rekommenderas vaccination mot bältros?
Svar:

Region Stockholm har under sommaren 2024 gått ut med en rekommendation att friska vuxna bör vaccinera sig mot bältros för att slippa denna smärtsamma sjukdom. Det finns dock ingen plan ännu att det ska ingå i något kostnadsfritt vaccinationsprogram.

Hur länge ska jag vänta efter att ha haft bältros tills jag kan vaccinera mig?
Svar:

Ett år efter det att du insjuknande i bältros gäller som rekommendation hos oss på VaccinDirekt efter beslut i vår läkargrupp och i enlighet med internationell praxis. Risken att få bältros igen snart efter genomgången bältros är liten, så det är inte så bråttom att vaccinera sig.

Finns det särskilda skäl så kan vi ge bältrosvaccinet efter ca 2 månader, men då vill vi alltid göra en individuell läkarbedömning.