Allt om fästingar

I Sverige är många oroliga för att vistas ute i naturen på grund av fästingar. Mycket beror på medvetenheten om de sjukdomar som de kan sprida, inte minst borrelia och TBE. Fästingar sprider också en stark olustkänsla. Nedan ska vi reda ut begreppen och ta upp allt du behöver veta om det lilla leddjuret som är släkt med spindeldjur och kvalster.

Var fästingar finns och när fästingsäsongen börjar

Numera hittar du fästingar över nästan hela vårt avlånga land. Fästingar som bär på TBE är dock vanligast i kusttrakterna i Stockholms, Uppsalas och Södermanlands län, även Skåne och Göteborgsområdet. TBE står för “Tick Borne Encephalitis” och betyder hjärninflammation som överförs av fästingar. Det finns ingen behandling mot TBE, men däremot finns vaccin som är lämpligt för dem som bor i utsatta områden.

När temperaturen överstiger 5-7 plusgrader så blir fästingarna aktiva. Man brukar säga att fästingsäsongen tar sin början i mars och pågår ungefär till november. Som utvecklingen ser ut i Europa och världen i stort lär fästingsäsongen förlängas något.

Hur ser fästingarnas livscykel ut?

Fästingen genomgår tre stadier. Den går från larv till nymf till vuxen fästing. För att utvecklas vidare behöver den suga blod och från början ger den sig på mindre däggdjur, reptiler eller fåglar. När den blivit nymf är den cirka 1 mm och behöver ett riktigt skrovmål för att bli vuxen. Aktiva fästingar gömmer sig i vegetation, ofta på grässtrån ca 10-20 cm från marken. Sedan väntar den på ett värddjur att suga blod av. Då griper den tag och förankrar sig i sitt offer. Befruktade honor som suger blod för tredje gången lägger omkring 2000 ägg innan de slutligen dör.

Vad ska man göra om man blivit biten av en fästing?

Om du bivit fästingbiten är det bästa är att ta ett stadigt grepp med en pincett kring mundelarna som sitter mot huden och långsamt dra bort den rakt ut. Därefter tvättar man noggrant med desinfektionsmedel. Myter förekommer som att man måste bränna bort fästingen, men metoden ovan är effektivast och man ska även undvika att rycka för snabbt, eftersom delar i så fall kan stanna kvar.

TBE Fästingvaccin Fästingbussen Våra mottagningar