GRAVIDA REKOMMENDERAS KIKHOSTEVACCIN

Nya rekommendationer från FoHM kring gravida och kikhostevaccin

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer att gravida från vecka 16 bör vaccinera sig mot Kikhosta. Anledningen är Kikhosta kan utvecklas till en allvarlig och livshotande sjukdom hos de allra yngsta spädbarnen. Majoriteten av de barn under 3 månaders ålder som insjuknar i kikhosta behöver sjukhusvård.

Skyddet överförs efter vaccinationen från mamman till det blivande barnet och därför bör vaccinationen ske minst 2 veckor före beräknat förlossningsdatum, men med fördel tidigare. Dock ej tidigare än vecka 16. Vid vaccination mot kikhosta bibehålls antikroppsnivån relativt kortvarigt och ger inte samma skydd för spädbarnen vid efterföljande graviditeter. Därför rekommenderas vaccination vid varje graviditet.

Det finns kombinationsvaccin innehållande påfyllnadsdos mot kikhosta som är godkända för gravida. Dessa vacciner innehåller även komponenter för difteri, stelkramp och i vissa fall polio. Det finns däremot inget vaccin endast mot kikhosta. På alla VaccinDirekts mottagningar och på Fästingbussen har vi kombinationsvaccin som skyddar mot kikhosta.
Varmt välkommen!

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida här.

Den generella rekommendationen, som då inte gäller gravida, från FoHM är att vi ska fylla på vår vaccinskydd mot kikhosta och stelkramp när vi fyllt 30-35 och sedan vart 20:e år.