Mässling rapporterad i franska Alperna

Flera fall av mässling har rapporterats i franska Alperna i februari.

Resenärer som planerar att besöka områden i världen där det förekommer mässling bör se över sitt behov av skydd innan avresan, och vara uppmärksamma på eventuella symtom efter att man kommit hem från resan.

Enligt franska myndigheter pågår just nu ett utbrott av mässling som bland annat berör den populära skidorten Val Thorens. Två danskar har rapporterats blivit smittade av mässling efter resor till området. I Sverige har inte några fall av mässling med koppling till utbrottet rapporterats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla har ett skydd mot mässling, och att vuxna särskilt ser över behovet av vaccinationer inför utlandsresor. Detta gäller även ungdomar och resor inom Europa.

Symtomen på mässling är bland annat torrhosta, irriterade ögon, snuva och feber. Först ett par dagar senare kommer de karakteristiska utslagen på huden.

Personer som saknar immunitet mot mässling, eller är osäkra på sin vaccinationsstatus, och som upplever mässlingssymtom efter vistelse i ett område där mässling förekommer, bör kontakta 1177 Vårdguiden. Man ska inte sätta sig i ett väntrum eftersom man då riskerar att utsätta andra för smitta.

Glöm inte att vaccinera dig inför sportlovsresan i god tid. Kom till oss på drop-in idag!

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar