Redan 83 TBE-fall i år – var tredje svensk saknar skydd
Den kalla våren i kombination med att många svenskar inte tror sig vistas i riskområden har förskjutit vaccinationen mot TBE. Men när inomhus byts mot utomhus ökar smittorisken både i urbana och naturnära miljöer. Redan nu har 83 fall av sjukdomen anmälts, samtidigt som var tredje svensk, över 3,5 miljoner invånare, helt saknar skydd mot det fästingburna viruset.
Efter en ovanligt kall maj har sommaren tagit fart. I takt med att allt fler visats utomhus ökar också risken att smittas av TBE. Hittills har 83 fall av TBE anmälts i Sverige, varav tre av dem i Västra Götaland En undersökning som VaccinDirekt låtit Novus genomföra visar att mer än var tredje svensk (34 procent) helt saknar skydd mot TBE och att över hälften (53 procent) saknar ett fullgott skydd.
Den vanligaste orsaken till att man inte vaccinerat sig är för att man inte anser sig vistas i riskområden. Eftersom fästingar numera är aktiva under större delar av året, och sprider sig både till nya områden och värddjur, är det många som underskattar risken i sin närmiljö.
– I Sverige njuter vi av att vistas i skog och mark. Fästingar förekommer i låg vegetation, till exempel gräs; i parker, trädgårdar, badplatser, golfbanor, löpspår, lekplatser och andra utomhusmiljöer. Även om man ”aldrig är ute i skogen” innebär det inte att man är skyddad. Fästingar finns där rådjur och gnagare kan röra sig, det kan vara villaträdgården men även i stadsparker, vilket många inte tänker på. Ju mer tid vi, och våra husdjur, tillbringar utomhus, desto viktigare är det att se över sitt skydd, säger Charlotta Zacharias, leg. läkare och sakkunnig hos VaccinDirekt.
Innan den riktiga sommarvärmen kommer är det få som tänker på TBE och fästingar. Det gör att en del skjuter upp sin vaccination längre än rekommenderat, trots att fästingar blir aktiva redan vid fem plusgrader. Även om det krävs tre doser för ett fullgott skydd börjar immunsystemet att bygga upp ett visst skydd från första dosen.
– Det är aldrig för sent att börja. Man behöver heller inte oroa sig om det gått längre tid än rekommenderat mellan doserna. Skyddet byggs upp oavsett och ett delvis skydd är avsevärt mycket bättre än inget alls, säger Charlotta Zacharias.
Vaccinationsschema – rätt dos i rätt tid ger rätt skydd
Två veckor efter den andra dosen har cirka 90 procent av vaccinerade utvecklat skyddande antikroppar. Två doser bedöms ge ett tillräckligt skydd i ungefär ett år.
Personer mellan 1 och 49 år rekommenderas tre doser det första året:
- Dos två tar du en månad efter den första sprutan
- Dos tre tar du 5–12 månader senare
- Den fjärde dosen tar du tre år efter dos tre, därefter fyller du på vart femte år
Är du 50 år eller äldre, eller har nedsatt immunförsvar? Då ges dos tre redan två månader efter dos två, följt av dos fyra inom 5–12 månader och en femte dos tre år senare. Därefter rekommenderas påfyllnad vart femte år.
Visste du att? Drygt en av tio svenskar vet inte om de är vaccinerade mot TBE, hur många doser som tagits eller när. För att upprätthålla ett fullgott skydd behöver du följa ditt rekommenderade vaccinationsschema. Du kan tidsinställa påminnelser direkt i din telefon eller få automatiska påminnelser direkt i appen om du vaccinerar dig hos VaccinDirekt och har notiser aktiverade.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av VaccinDirekt mellan den 23 januari och den 3 februari 2025. Den är statistiskt säkerställd med 1 068 slumpmässigt rekryterade respondenter ur Novus Sverigepanel.