Chikungunya

Senast uppdaterad: Mån 20 January, 2025
Granskad av: VaccinDirekts Läkarteam
Medicinskt granskad

Chikungunyaviruset sprids via myggor och finns framförallt i tropiska och subtropiska områden på alla kontinenter. Sjukdomen finns t ex i Östafrika, Indien, Karibien och Sydostasien, där större eller mindre epidemier uppstår regelbundet. Utbrott kan även ske i delar av USA och södra Europa. Smittan finns inte i Sverige, men svenska turister riskerar att drabbas av sjukdomen under resor till berörda områden. Det finns vaccin som skyddar mot chikungunya.

 

Boka tid

Inkubationstid för chikungunya

Inkubationstiden är  3-10 dagar.

Symptom på chikungunya

Insjuknandet i chikungunya är akut med hög feber, huvudvärk, muskelvärk samt värk i leder.  Just värk i leder är något som är mycket typiskt för chikungunya. Senkomplikationer av sjukdomen kan vara mycket smärtsamma och ledinflammationerna kan i värsta fall förstöra rörligheten i händer. Många får också hudutslag och vissa får mindre blödningar, framför allt från näsa och tandkött. Det finns också fall av hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation orsakade av chikungynua.

Vaccin mot chikungunya

Chikungunya vaccinet är ett levande, försvagat vaccin som är godkänt för personer 18 år och äldre. Vaccinet erbjuder ett snabbt och långvarigt skydd mot CHIKV med en enda dos. Vid 3 års uppföljning visades att skyddseffekten ligger på 96%. Behovet av återvaccination har inte fastställts då vaccinet är nytt, men generellt brukar
levande vaccin leda till långvarigt immunologiskt skydd.

Vem rekommenderas vaccinet:

Vuxna som reser till ett land eller territorium där det finns ett pågående chikungunyautbrott.

Vaccination kan ibland rekommenderas:

Vuxna som reser till ett land eller territorium utan utbrott men med bevis för överföring av CHIKV bland människor under de senaste 5 åren och är i åldern >65 år, särskilt de med underliggande medicinska tillstånd, och som sannolikt kommer att ha åtminstone måttlig exponering för myggor. Eller personer som vistas i landet under en sammanlagd period på mer än 6 månader

Vem får inte ta vaccinet

Personer som har immunbrist eller är immunsupprimerade. Personer med känslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne. Besök våra mottagningar för personlig rådgivning.

Skydda dig mot myggstick

• Insektsrepellerande medel reducerar antalet myggstick med ca 90%. Myggmedel i form av stift, olja eller spray bör appliceras åtminstone var 4:e timme för att upprätthålla en god skyddseffekt. Dagtid applicera först solkräm sen myggmedel. Vi rekommenderar att använda oljebaserat myggmedel hos barn, ej sprayer då myggmedlet riskerar att komma in i luftvägarna.
• Skyddande kläder är bästa skyddet mot myggstick. Använd långa ärmar och byxben.
• Sov under myggnät impregnerat med permetrin / deltametrin över sängen. Nätet skall vara väl instoppat under madrassen.
• Luftkonditionerat rum, myggnät för fönster och dörrar minskar risken för mygg inne i bostaden.
• Tänk på att skydda dig mot myggstick dag och nattetid. Sjukdomar såsom dengue, gula febern, chikungunya och zika överförs via dagtidsflygande myggor. Myggan som bär på japansk encefalit flyger på kvällen. Malaria överförs av Anophelesmyggan som biter inomhus från solnedgång till soluppgång.

Våra mottagningar