Vaccination Brasilien

I Brasilien finns det en rad sjukdomar som inte förekommer här hemma. Inför resan till Brasilien bör du vaccinera dig mot hepatit A, fylla på kombinationsvaccinet mot stelkramp, difteri och kikhosta, och eventuellt se över skyddet mot sjukdomar så som kolera, tyfoid och rabies. Malariaprofylax kan också att bli aktuellt om du besöker områden där det finns smittorisk för malaria.

På VaccinDirekt är vi ledande i Sverige på reserådgivning och resevaccin och håller oss ständigt uppdaterade över situationen i Brasilien för att ge dig den bästa möjliga reserådgivningen och skydd mot allvarlig sjukdom. Vi gör alltid en individuell bedömning av just dig, dina behov och av var i Brasilien du kommer att befinna dig under din resa.

Vaccinationsrådgivning inför resa till Brasilien

För bästa möjliga reserådgivning ber vi dig boka tid här på hemsidan eller i vår app. Du är självklart även välkommen på drop in, men då reserådgivning kräver lite extra tid så är det bra om du bokar.

Boka tid

För att vi ska kunna ge dig bäst möjliga vaccinationsrådgivning inför din resa till Brasilien ber vi dig ta med dig så mycket information du kan om tidigare vaccinationer. Har du vaccinerat dig hos oss så finns detta smidigt dokumenterat i våra journalsystem och i vår app. Under en reserådgivning går vi igenom dina individuella förutsättningar, resplaner, tidigare vaccinationer och väger in aktuell uppdaterad information om sjukdomsförekomster eller utbrott i Brasilien.

Vaccinera dig i tid inför din resa till Brasilien

För att du ska ha ett fullgott skydd inför resan till Brasilien är det viktigt att du påbörjar dina vaccinationer i god tid. Vissa vaccin ges i flera doser och andra behöver tid att verka i kroppen för att du ska ha ett fullgott skydd. Vi rekommenderar dig att komma helst minst en månad före resan. Det finns oftast inga negativa effekter med att vaccinera sig långt före resan.
Är det en spontanresa eller har du glömt att se över ditt resevaccinationsskydd? Kom då in snarast möjligt så ska vi göra allt vad vi kan för att du ska få bästa möjliga skydd som förutsättningarna tillåter.

Vaccinationsråd för barn som ska resa till Brasilien

Barn behöver vanligtvis samma vaccinationsskydd som vuxna när de ska resa till Brasilien, då de utsätts för samma smittorisker under sin vistelse.

Sjukdomar och rekommenderade vaccin – Brasilien

Stelkramp, difteri, kikhosta
Hepatit  A
Polio
Mässling, påssjuka, röda hund

Rekommendation vid längre vistelse eller sämre hygienstandard i Brasilien

Hepatit B
Kolera/ETEC
Meningokock
Rabies
Tyfoid

Övriga rekommendationer för vissa delar av Brasilien

Profylax mot Malaria
Gula Febern

Myggskydd
Det finns en risk för myggburna sjukdomar såsom gula febern, denguefeber, chikungunya, malaria och zika. Skydda dig därför mot myggstick. Du kan köpa kvalitativa myggmedel och särskilda impregnerade myggnät hos oss.

Senast uppdaterad: 21 februari 2023
Innehållet är granskat av: VaccinDirekts Läkarteam

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar