Fästingbussen i Östergötland

Rimforsa, Ica Supermarket

Inför ditt besök

1. Fyll i din hälsodeklaration via Mina Sidor eller vår app.

2. Lägg till fästingstoppet i din kalender klicka här!

3. Ha gärna en kortärmad tröja för att underlätta vaccineringen.

4. På plats aktiverar du din hälsodeklaration på Mina Sidor eller i appen.

5. Du ser din köplats i appen eller på mailen om du fyllt i hälsodeklarationen på Mina Sidor.

Nästa gång vi kommer

Datum Öppettider Lägg till i kalender
Tor 22 Juni, 2023 15:00-16:30
Tor 6 Juli, 2023 15:00-16:30
Ons 16 Augusti, 2023 15:00-16:30

Rimforsa, Ica Supermarket

22 juni, 2023
15:00-16:30


Rimforsa, Ica Supermarket

6 juli, 2023
15:00-16:30


Rimforsa, Ica Supermarket

16 augusti, 2023


FAQ

Jag minns inte när jag TBE-vaccinerade mig senast. Vad gör jag?
Svar: Ta med så mycket information du kan och så får du hjälp av våra duktiga sjuksköterskor och läkare på plats på Fästingbussen.
Hur får jag ett könummer?
Svar: Du kan fylla i din hälsodeklaration i förväg i vår app eller här på mina sidor. När du sedan är framme vid bussen anmäler du din ankomst på samma ställe som du gjorde din hälsodeklaration, i appen eller på mina sidor, och du får ett könummer. Du kan också fylla i allt på plats på våra ipads.
Behöver jag boka tid?
Svar: Det är alltid drop in på Fästingbussen så varmt välkommen att komma när vi är på plats.
Vad kostar TBE-vaccin?
Svar: 430 SEK för vuxna och 390 SEK för barn. Se fler priser här
Var finns TBE?
Svar: Fästingar som bär på TBE-smitta finns i stora delar av Sverige, i stora delar av Europa och även i norra Asien.
När kommer Fästingbussen till min stad?
Svar: Här hittar du hållplatser, datum och tider för när Fästingbussen kommer till din stad.
När ska jag fylla på mitt TBE-vaccin?
Svar: Landets smittskyddsläkare har gemensamt utarbetat TBE-vaccinationsscheman för olika åldersgrupper. Det är viktigt att du följer ditt vaccinationsschema för att säkra ditt skydd. Läs mer här

Priser på Fästingbussen

Här hittar du priserna i din region – se 1. Prislista Fästingbussen Stockholms län, 2. Prislista Fästingbussen Region Uppsala och 3. Prislista Fästingbussen övriga landet.

TBE vaccin

TBE är en virussjukdom som smittar från djur till människor via fästingar och som kan orsaka allvarlig hjärnskada. Så många som en tredjedel av alla insjuknade i TBE drabbas av långvariga eller bestående besvär och antal insjuknade i TBE fördubblades 2021 mot året före. TBE finns numera i hela landet från Gävleborg och Dalarna och sedan söderut. Det finns effektiva och beprövade vaccin mot TBE.

Bältros vaccin

Bältros får du om det virus du bär på efter att ha haft vattkoppor återaktiveras. Nästan alla som vuxit upp i Sverige har haft vattkoppor och så många som 1 av 4 drabbas någon gång i livet av den mycket obehaglig sjukdomen Bältros. Glädjande nog finns numera ett beprövat och effektivt bältrosvaccin.

Hepatit vaccin

Hepatit A smittar smitta via mat och dryck medan Hepati B smittar via blod och kroppsvätskor. Både Hepatit A och B angriper levern och kan ge allvarliga komplikationer och livslånga besvär. På Fästingbussen kan du vaccinera dig med ett kombinationsvaccin som skyddar dig mot båda dessa sjukdomar.

Grundskydd – Stelkramp, Difteri & Kikhosta vaccin

Fär dig som är 30 år eller äldre kan det vara dags att fylla på det grundskydd som givits i det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Stelkramp kan orsaka allvarlig nervpåverkan som i värsta fall orsakar krampaktig muskelsammandragning i andningsmuskulaturen vilket är livshotande utan intensivvård. Smittan kan finnas i jord och gödsel och föras vidare till människan via smutsiga sår eller djurbett. Difteri är en allvarlig svalginfektion, kallas ibland för ”äkta krupp”, sprids genom nära kontakt mellan människor. Kikhosta är en luftvägsinfektion som smittar mellan människor och kan ge snuva, hosta och feber. Du kan smittas flera gånger i livet och sjukdomen kan vid infektionen bli allvarlig och ibland livshotande för små barn. Dessa tre ges tillsammans i ett kombinationsvaccin.