Vaccinering inför resan till Indien

När du reser till Indien bör du ha ett skydd mot hepatit A, stelkramp/difteri (grundskyddet), polio och kolera. Är du i Indien 3 veckor eller mer eller om du har ett ökat riskbeteende bör du också ha skydd mot hepatit B samt tyfoid. Malariaprofylax och Japansk encefalit kan också bli aktuellt om du besöker områden där sådana smittorisker finns.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund  

Hepatit  A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Japansk encefalit

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som utsätter sig för risk.

Meningokock

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Malaria

I vissa områden i Indien kan profylax med malariatabletter rekommenderas.

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Indien

Det sägs att Indien är ett så magiskt land att en resa till landet förändrar besökaren för livet, ända in i själen. Från det bergiga norr till söderns stränder, ståtliga städer och ett underskönt landskap. En historia som går långt tillbaka i tiden och en kultur som inte är någon annan lik gör Indien till en unik och exotisk plats som lämnar alla besökare djupt berörda.

Indien är en sprakande upplevelse för alla sinnen med dess färger, dofter, smaker och tongångar. Det finns oändligt många platser att besöka och saker att göra att man aldrig kan få nog. Om du åker till landet rekommenderas du besöka hinduismens heliga stad Varanasi, där den heliga floden Ganges sköljer bort livets bördor, eller planera en avkopplande dag på Goas oändliga stränder. Eller varför inte ta en vördnadsfull promenad i Taj Mahals majestätiska skugga? Upplev yoga som den ursprungligen utvecklades eller gå på shoppingrunda i New Delhis trendigaste kvarter. Beundra Jaipurs enastående arkitektur och de heliga elefanternas parader.

Indier är berömda för sin vänlighet och gästfrihet och är alltid noga med att besökaren ska få en optimal upplevelse på plats. Njut av deras kryddiga och aromatiska mat, sköna musik och intrikata dans liksom deras antika traditioner och festivaler. Indien handlar om färger, ljud, atmosfär och under, som reflekteras inte minst i de traditionella kläderna och de många olika folkslagen som samsas där. Har man tur att få vara med om en festival på plats blir det snabbt ett minne för livet och landet väcker ständigt nyfikenhet och upptäckarlust utan like. Det finns hotell för alla smaker och plånböcker över hela landet, och det enda man kan se fram emot när man lämnar detta fantastiska land är nästa besök.

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination      Inför ditt besök      Våra mottagningar