Vaccinering inför resan till Malaysia

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Japansk encefalit

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som utsätter sig för risk.

Meningokock

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Malaria

I vissa områden i Malaysia kan profylax med malariatabletter rekommenderas! Kontakta vår vaccinationsmottagning för närmare information!

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar såsom dengue, zika, chikungunya, japansk encefalit och malaria. Skydda dig mot myggstick, sov under myggnät, använd skyddande kläder och myggmedel.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Malaysia

Den lilla förbundsstaten Malaysia i Sydostasien har blivit ett riktigt semesterparadis. Nationalparker, vackra stränder och Kuala Lumpur, huvudstaden, har blivit mer och mer besökta av turister – även av svenskar. I Malaysia finns det multikulturella, god och billig mat och underbar natur. Läs vidare om vad du bör tänka på under och inför resan dit.

Vaccinationer

Vaccinera dig helst mot både Hepatit A och B samt tyfoidfeber innan avresa. Vaccinering mot stelkramp/difteri bör också utföras. I vissa områden kan du behöva ha skydd mot japansk hjärninflammation samt rabies. Ska du vistas mycket utomhus och i skogsområden bör du ha ett komplett skydd mot malaria och denguefeber.

Mat, hygien och dricksvatten

Malaysia är känt för den billiga och goda gatumaten som bara kostar någon krona i jämförelse med hemma. Dock bör du hålla uppsikt över hygien och mat i värmen, då det är lätt hänt att du drabbas av turistdiarré. Ta Dukoral för säkerhets skull. Undvik dricksvatten och köp vatten på flaska. Var mycket noga med handhygien. Toalettstandarden kan vara ganska primitiv på landsbygden och i vissa städer. Ta med toalettpapper och handservetter.

Bra att veta om Malaysia

I landet bor det många olika folkslag från olika religioner. Det innebär också att Malaysia har ett stort antal helgdagar. Det talas ett stort antal språk, såsom kinesiska, malajiska (det officiella språket), engelska och hindi m.m. Klimatet är varmt och fuktigt så ta med rätt kläder. För att resa in i landet behöver svenska resenärer inget visum för vistelse under 3 månader. Passet måste vara giltig minst ett halvår efter inresedatum.

Sjukvård på de stora sjukhusen håller relativt hög klass, men kan bli dyrt om du inte har en fullskalig reseförsäkring. Tänk på att vara vaksam i den hetsiga trafiken så du inte råkar ut för en olycka. Var också uppmärksam på stölder, terroristhot på lokal nivå och allmän brottslighet.

OBS! Stanna aldrig längre än du planerat – du kan hamna i fängelse om du överskrider utresedatumet utan tillstånd!

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar