Vaccination Kuba

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre vistelse i landet

Tyfoid

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som ska jobba med djur, utsätta sig för risk eller när adekvat sjukvård inte kan garanteras.

Obligatoriska vacciner

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar såsom denguefeber och Zika. Skydda dig mot myggstick.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur och sök omedelbart vård om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Kuba

Kuba – det ensliga landet i Karibien som avskärmat sig så från omvärlden är återigen öppet och vänligt sinnat. Men vid sidan av vickande höfter till salsan, de färgglada husen och den tuffa cigarröken finns det saker att tänka på, angående regler, seder, hygien och vaccineringar. Här följer en liten manual för den Kuba-frälste.

Vaccinationer

Kuba ställer krav på resenärer som tidigare varit i afrikanska eller sydamerikanska länder där gula febern finns. Du måste i så fall ha med dig ett intyg om vaccinering innan inträde i landet. Rekommenderade vaccin mot Hepatit A/B, tyfoid samt stelkramp och difteri bör tas och ett väsentligt skydd mot Zikaviruset i form av myggmedel är mycket viktigt.

Hygien och hälsoaspekter

Kuba håller en förhållandevis god hygien och en hög standard på turistorterna, inte minst då landet sakteliga drar sig bort från revolutionens kant och orienterar sig mot den västliga modernismen. Dock bör du avstå från rå fisk och/eller skaldjur och inte äta mat som stått framme i värmen hela dagen. Köp obrutna plastflaskor med vatten och drick.

Klimat

På Kuba råder torrperiod och regnperiod samt orkaner som kan skapa stor förödelse. Åk helst mellan november och april och undvik augusti-oktober då orkansäsongen är i full gång. Dock kan även regnperioden bjuda på solsken mellan skyfallen. I juli är det den berömda Havanna-karnevalen som lockar tusentals turister.

Tre tips inför resan till Kuba

Köer, kontanter och CUC. Dessa tre ord bör du ha i åtanke när du landar på Kuba. För det första köar man till allt på Kuba och Gud nåde den som tränger sig före i kön. Bankomatkort som är av amerikansk härkomst är ofta ogiltiga på Kuba och därför måste du bära med dig en bunt kontanter. Det är dyrt att ta ut pengar i automater. Euro fungerar alltid men turistvalutan CUC är annars lämplig. Det är valutasystemet som är kopplat till turismen, vilket gör att Kuba inte är så billigt för en europé eller amerikan som man skulle kunna tro.

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar