Vaccinering inför resan till Marocko

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Grundskydd

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som ska jobba med djur, utsätta sig för risk eller när adekvat sjukvård inte kan garanteras.

Övriga rekommendationer

Myggskydd

Det finns en låg risk för sjukdomar sprid av mygg (West Nile) och sandflugor (Leishmaniasis, speciellt risk om du är immunnedsatt) Skydda dig med myggmedel.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Marocko

De många basarerna, den goda, kryddiga doften av mat och de vackra klenoderna gör Marocko till ett drömland för semestersugna. Det finns otaliga städer att upptäcka och undanskymda platser som ligger i blickfånget likt en hägrande oas. Dock har säkerhetsläget och tonläget skärpts och man bör se upp och inte vara dumdristig när man reser till Marocko.

Vaccinationer

Det krävs inga obligatoriska vaccinationer när du reser in i Marocko, men du bör dock ta några vaccin mot sjukdomar som kan tänkas härja i landet. Hepatit A och B finns utbredda och så även tyfoid och tuberkulos. Det kan vara svårt att skydda sig mot turistdiarré, men för säkerhets skull bör du medta välling och annan vätskeersättning samt dricka extra mycket i allmänhet, eftersom klimatet är torrt och varmt. Det finns även stoppande tabletter mot diarré att köpa.

Mat och dryck – att tänka på

Var alltid noga med att skala och skölja frukt och grönsaker noga, helst i flaskvatten eller kokat, avsvalnat vatten. Säkerställ att maten är genomkokt eller genomstekt och undvik alltför mycket skaldjur och kyckling på tveksamma restauranger. Drick inte kranvattnet utan köp flaskvatten och andra obrutna förpackningar när du vill ha vätska. Att borsta tänderna i kranvattnet utgör oftast ingen fara. Överlag håller restaurangerna en relativt god hygien och du behöver inte avstå från vare sig sallad eller grönsaker.

Generella reseråd

Tyvärr har Marocko och Nordafrika överlag, blivit mer utsatt för terrorattentat än tidigare. Man har attackerat västerlänningar och turister samtidigt som inbördes stridigheter har blossat upp. Många flyktingar passerar också landet i hopp om att ta sig till Spanien och in i Europa, vilket har orsakat smärre kaos vid sundet. Människosmuggling samt gömmor av vapen och droger är också vanligt förekommande. Undvik att ge dig ut och vandra i bergen på egen hand eller att befinna dig i alltför stora folksamlingar vid turistorter. Tänk också på att de sociala klyftorna orsakar fattigdom och kriminalitet, så var på din vakt på kvällar och nätter i mörkret.

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar