Fästingar sprider sig norrut – vad betyder det för risken att få TBE?
Under de senaste åren har fästingar etablerat sig i nya delar av Sverige. Tidigare var det främst mellersta Sverige som räknades som riskområde för TBE (tick-borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation). Men idag är det en tydlig förändring: Fästingarna sprider sig norrut och risken för TBE ökar i områden där den tidigare var låg eller obefintlig.
Därför blir fästingar allt vanligare
Fästingar har länge varit vanliga i södra och mellersta Sverige. Nu sprider de sig längre norrut och hittas i allt större utsträckning i områden som Dalarna, Värmland, Gävleborg och Norrlandskusten. Forskare pekar ut flera faktorer bakom utvecklingen:
- Klimatförändringar har lett till mildare vintrar och längre växtsäsonger, vilket ger fästingarna bättre förutsättningar att överleva längre norrut.
- Fler värddjur, som rådjur och hjortar och andra värddjur som bär på fästingar har ökat i antal och rör sig längre norrut.
- Mänsklig aktivitet, vi reser, flyttar och transporterar djur, vilket också kan bidra till att fästingar sprids till nya områden.
Enligt forskare vid SLU flyttar sig fästingarna allt längre norrut. I takt med det ser vi att både antalet fästingbett och TBE-fall ökar i områden där smittan tidigare var ovanlig.
TBE – ett växande problem i norra Sverige
TBE är en allvarlig sjukdom som kan leda till hjärninflammation, och i vissa fall ge bestående men. Flera regioner i norra Sverige rapporterar nu både fler fästingar och fler fall av TBE. Utvecklingen märks särskilt i:
- Dalarna
- Värmland
- Gävleborg
- Norrlandskusten – inklusive delar av Västernorrland och Västerbotten
- Jämtland och Västerbotten – där nya fästingfynd och misstänkta TBE-fall har registrerats
Dessutom har den så kallade taigafästingen börjat dyka upp i norra Sverige. Den är känd för att bära på TBE och verkar vara bättre anpassad till kyligare klimat, vilket kan påverka spridningen framöver. För dig som bor eller ofta vistas i skog och mark i dessa områden ökar därmed risken att stöta på fästingar och potentiellt smittas av TBE.
Skydda dig mot fästingar och TBE på vandringsresan i norr
Att fjällvandra, campa eller vistas i skog och mark hör sommaren till – oavsett om du är i Dalarna, Jämtland eller längs Norrlandskusten. Därför är det viktigt att vara medveten om risken och skydda sig på rätt sätt:
- Vaccinera dig mot TBE – ger ett effektivt skydd och rekommenderas särskilt för dig som ofta vistas i riskområden.
- Använd täckande kläder – långärmat, långbyxor och stövlar gör det svårare för fästingarna att nå huden.
- Använd fästingavvisande medel – välj produkter som passar både vuxna och barn.
- Gör fästingkontroll – undersök dig själv och barnen noggrant efter utomhusvistelse.
- Ta bort fästingar snabbt – ha alltid en fästingborttagare till hands. Ju snabbare du tar bort fästingen, desto bättre.
Vad gör du om du blir biten?
Ett fästingbett innebär inte automatiskt att du får TBE, men det är viktigt att vara observant. Symptom kan dröja mellan 4–28 dagar och kan börja med feber, huvudvärk och trötthet. Misstänker du TBE – kontakta vården. Läs mer om fästingar och fästingbett här.
Sammanfattning
Fästingar har spridit sig norrut och ökar risken för TBE i delar av Sverige där smittan tidigare varit ovanlig. Klimat, djurliv och mänsklig aktivitet bidrar till utvecklingen. Hos Hos VaccinDirekt kan du enkelt vaccinera dig och få rådgivning om hur du bäst skyddar dig. Välkommen till någon av våra mottagningar eller stopp med FästingBussen!
Faktagranskad av:
Senast uppdaterad:
21 maj 2025
Publicerad:
21 maj 2025