Frågor & svar

Inför besök

Drop in eller boka tid – vad gäller?
Svar:

VaccinDirekts mottagningar erbjuder vi både drop-in och bokade tider. Du väljer det som passar dig bäst. För reserådgivning ber vi dig att boka tid så att vi kan ge dig den bästa möjliga rådgivningen. Fästingbussen erbjuder endast drop-in.

Hur bokar jag tid?
Svar:

Här bokar du tid på våra mottagningar. Du väljer ort, önskad mottagning, typ av vaccinering och antal personer. Därefter väljer du den dag och tid som passar dig bäst. Du kommer att få en påminnelse dagen före ditt besök via e-post och/eller sms.
Varmt välkommen!

Hur avbokar jag en tid?
Svar:

Efter genomförd bokning får du ett bekräftelsemail och/eller sms från oss.  I meddelandet finns en länk för smidig avbokning om du skulle få förhinder eller ändrade planer. Avboka enkelt och boka en ny tid som passar dig bättre!

Varför måste jag fylla i en hälsodeklaration hos er?
Svar:

För en säker och trygg vaccination och rådgivning behöver vi ha en uppdaterad hälsodeklaration inför varje enskilt vaccinationstillfälle. Detta gör vi för din säkerhet och som en del i vårt medicinska ansvar och kvalitetssäkring.

Fyller du i din hälsodeklaration på Mina Sidor eller i vår app så sparas den under 12 månader och du kan enkelt godkänna den om den är oförändrad eller uppdatera om något ändrats.

Fyller du i denna på våra skärmar eller datorer så behöver du fylla i den från början på grund av GDPR.

Kan jag vaccinera mig mot flera sjukdomar samtidigt?
Svar:

Det går mycket bra att ta flera olika vaccin på en och samma gång med några få undantag.

Det finns ingen direkt övre gräns för hur många vaccin av icke levande karaktär som du kan ta samtidigt, utan här sker en bedömning av ditt enskilda fall av våra erfarna sjuksköterskor och läkare. Kroppen generellt är väl rustat för att hantera en stor många olika vaccin samtidigt.

Jag är gravid. Vilka vaccin behöver jag ta?
Svar:

Här kan du läsa mer om hur du bör skydda dig själv och din nyfödda bebis.

Kan man betala med kontanter hos er?
Svar:

Våra mottagningar är kontantfria för din och vår säkerhet. Det går bra att betala med betal- och kreditkort eller med swish.

Resevaccin

Vad ska jag ta med mig till reserådgivningen?
Svar:

Glöm ej att ta med ditt Gula häfte och annan dokumentation om dina tidigare vaccinationer!

Hur långt före min resa ska jag boka tid?
Svar:

Boka tid för reserådgivning i god tid, gärna mer än 3 månader före avresa. Vissa vaccin ges nämligen i flera doser och andra behöver tid i kroppen för att du ska ha ett fullgott skydd.

Om det är nära inpå, kom in så fort du kan på bokad reserådgivning så gör vi en individuell plan för dig med bästa tänkbara skydd baserat på förutsättningarna.

Hur bokar jag tid för reserådgivning och vaccination?
Svar:

Här bokar du tid på din önskade mottagning. Välj först ort, därefter mottagning och sedan reserådgivning och vaccin. Varmt välkommen!

Kan jag få reserådgivning via telefon eller digitalt?
Svar:

Vi erbjuder endast reserådgivning fysiskt på plats på vår mottagningar.

Under reserådgivningen går våra erfarna sjuksköterskor och läkare igenom din hälsodeklaration, dina tidigare vaccinationer och pratar igenom ditt resmål, vart i landet du kommer att befinna dig, hur du ska resa etc och ger dig rekommendationer som är anpassade för just dig och din resa.

Varför ska jag välja att komma till er?
Svar:

Vi är ledande inom resevaccin och reserådgivning i Sverige och håller oss ständigt uppdaterade om sjukdomsläget och smittspridningen världen över. Detta gör vi för att kunna ge dig de bästa och mest aktuella råden. Vi har alla vaccin i lager.

Boka tid hos oss för reserådgivning och vaccination inför din kommande resa!

Kostar reserådgivningen något hos er?
Svar:

Reserådgivning hos oss är kostnadsfri. Boka tid för reserådgivning i god tid inför din resa.

Varför ska jag boka tid för reserådgivning och inte komma på drop in?
Svar:

För reserådgivning ber vi dig boka tid på din önskade mottagning. Anledningen till att du ska boka tid istället för att komma på drop in är för att vi ska kunna säkerställa att vi har tid och resurser för en heltäckande och medicinskt korrekt reserådgivning.

Bältros

Hur många doser bältrosvaccin behövs?
Svar:

Det effektiva vaccinet mot bältros ges i 2 doser med 2 månaders mellanrum. Det går att förlänga dos 2 till 2-6 månader från första dosen vid behov. Vaccinet mot bältros ges från 50 års ålder och från 18 år för immunsuprimerade. Först efter båda doserna har du fullgott skydd.

Får man biverkningar av bältrosvaccin?
Svar:

Många får inga biverkningar av bältrosvaccinet, men det händer att vissa får biverkningar så som t ex ömt i armen eller sjukdomskänsla, feber, huvudvärk eller magbesvär. Biverkningar kan uppkomma efter såväl första som andra dosen. Kan vara bra att planera så att du inte tar vaccinet dagen före ett viktigt åtagande.

Vad kostar det effektiva bältrosvaccinet?
Svar:

Här hittar du priset i din region. Detta är ett vaccin du själv bekostar och det ingår ej i Regionernas vaccinationsprogram.

Rekommenderas vaccination mot bältros?
Svar:

Region Stockholm har under sommaren 2024 gått ut med en rekommendation att friska vuxna bör vaccinera sig mot bältros för att slippa denna smärtsamma sjukdom. Det finns dock ingen plan ännu att det ska ingå i något kostnadsfritt vaccinationsprogram.

Hur länge ska jag vänta efter att ha haft bältros tills jag kan vaccinera mig?
Svar:

Ett år efter det att du insjuknande i bältros gäller som rekommendation hos oss på VaccinDirekt efter beslut i vår läkargrupp och i enlighet med internationell praxis. Risken att få bältros igen snart efter genomgången bältros är liten, så det är inte så bråttom att vaccinera sig.

Finns det särskilda skäl så kan vi ge bältrosvaccinet efter ca 2 månader, men då vill vi alltid göra en individuell läkarbedömning.

Influensa

Hur vet man om det är covid-19 eller influensa?
Svar:

Båda sjukdomarna har liknande symtom. Ett test är det enda säkra sättet att veta skillnaden. 

Hur länge har man influensa?
Svar:

Influensa brukar pågå i cirka en vecka men tröttheten kan kvarstå i flera veckor efteråt. 

Vad är influensa?
Svar:

Influensa är en virusinfektion som ger symtom som feber, muskelvärk och trötthet. Den är mest aktiv under vinterhalvåret. 

Vilka symtom får man av influensa?
Svar:

Vanliga symtom inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. En del kan också uppleva magproblem, speciellt barn. 

Hur länge smittar influensa?
Svar:

Du är smittsam så länge du känner dig sjuk, oftast i cirka en vecka. Personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma längre. 

Hur smittar influensa?
Svar:

Influensaviruset är en droppsmitta som smittar när en person hostar, nyser eller andas. Det kan också smitta genom kontakt med ytor där viruset finns. 

Kan jag ta influensa och covidvaccin samtidigt?
Svar:

För dig som är i riskgrupp och erbjuds vaccination mot covid-19 av regionen så går det bra att ta höstens dos mot covid-19 samtidigt som influensavaccinet. Meddela oss detta när du träffar sjuksköterskan på plats hos oss om du kommer på drop in eller boka tid för Influensa/Covid (65+ & riskgrupp) i vårt bokningssystem.

Varför ska jag vaccinera mig mot influensa?
Svar:

Influensan återkommer varje vintersäsong och drabbar många. För vissa kan det vara direkt livshotande och för andra innebär det feber och obehag, ändrade planer och stressande sjukfrånvaro från arbetet. Genom att vaccinera dig minskar risken att insjukna i svår influensa och minskar risken för allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Du skyddar även andra, du minskar sjukfrånvaron och du avlastar vården.

Hur lång tid efter influensavaccinationen har jag skydd?
Svar:

Det tar 2 till 3 veckor efter vaccinationen innan du har ett skydd mot sjukdomen. Skyddet varar sedan i ca 6 månader, kortare tid hos äldre och personer med sänkt immunförsvar.

När ska man influensavaccinera sig?
Svar:

Influensavaccinet ändras från år till år och måste fyllas på årligen under höst/vinter. För att ha fullgott skydd under hela influensa-säsongen rekommenderar vi dig att vaccinerar dig i slutet av oktober, november, inte tidigare.

Vad finns det för olika sorters influensavaccin?
Svar:

Det finns ett standard influensa-vaccin som ges från 6 månaders ålder och ett mer effektivt högdos-influensavaccin med fyra gånger mer antigen för dig som är 60 år och äldre. Det finns också ett nässpray-vaccin för barn 2 till 17 år som måste förbeställas.

Var kan jag som 65+ och riskgrupp vaccinera mig kostnadsfritt?
Svar:

Du som ingår i regionernas riskgrupp för influensavaccinering kan vaccinera dig kostnadsfritt från det datum som fastställs av myndigheterna. Vi samarbetar med vissa regioner, inte alla och du kan läsa mer om detta här.

Kan riskgrupp vaccinera sig kostnadsfritt tidigare än säsongsinfluensa-kampanjens startdatum?
Svar:

Du kan vaccinera dig tidigare, men då enligt prislista. Kostnadsfri influensa-vaccinering ges endast från utsatt datum.

Vilka allvarliga komplikationer kan influensa orsaka?
Svar:

En influensa-infektion kan starta en kedjereaktion i kroppen och ökar risken, främst för dig som är 40 år eller äldre, att drabbas för komplikationer så som stroke och hjärtinfarkt.

Influensa och barn

Är det säkert att skicka barnet till skolan vid influensa?
Svar:

Nej, barn med influensa bör stanna hemma tills de är helt friska för att undvika att sprida smittan vidare. 

Vad är skillnaden mellan influensa och förkylning?
Svar:

Influensa innebär oftast högre feber och starkare symtom än en förkylning. 

Hur lång tid tar det för barn att bli friska från influensa?
Svar:

De flesta barn återhämtar sig inom 1-2 veckor, men trötthet och hosta kan kvarstå längre. 

Kan barn få influensa mer än en gång per år?
Svar:

Ja, eftersom influensaviruset kan mutera och det finns olika stammar, kan barn bli smittade mer än en gång per säsong. 

Kan influensa förhindras?
Svar:

Influensavaccin är ett effektivt sätt att minska risken för att bli smittad. Det är också viktigt med god hygien genom att tvätta händerna ofta för att undvika att bli smittad.  

Hur farligt är influensa för barn?
Svar:

Influensa kan vara allvarlig för små barn, särskilt för de under 5 år eller med underliggande sjukdomar. Komplikationer som lunginflammation kan uppstå, och det är viktigt att vara vaksam på detta. 

Influensa och gravid

Varför är influensa farligare för gravida?
Svar:

Gravida har en försämrad immunrespons och fysiska förändringar som påverkar hjärta och lungor, vilket ökar risken för allvarliga komplikationer vid influensa. 

Kan influensavaccinet skydda mitt barn efter födseln?
Svar:

Ja, antikroppar överförs till barnet via moderkakan vilket ger ett visst skydd de första månaderna efter födseln. Detta är viktigt då små barn är särskilt utsatta för infektioner. 

Vilka gravida rekommenderas att vaccinera sig mot influensa?
Svar:

Alla gravida rekommenderas att vaccinera sig från vecka 12 för att skydda både sig själva och sitt barn. Detta gäller särskilt under influensasäsongen då risken för smitta är som störst. 

Vad ska jag göra om jag får influensa som gravid?
Svar:

Kontakta din barnmorska eller vårdcentral för rådgivning och eventuell behandling som kan minska risken för komplikationer och förkorta sjukdomsförloppet. 

Stelkramp

När ska jag fylla på mitt skydd mot stelkramp?
Svar:

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccin mot stelkramp fylls på med start i 30 års åldern och sedan vart 20:e år därefter. Vaccinet mot stelkramp ges i en kombinationsdos med Difteri och Kikhosta. Detta vaccin finns på alla våra mottagningar och FästingBussen. 

Ingår stelkrampsvaccin i sk grundskyddsvaccinet?
Svar:

Grundskydd är en annan benämning av kombinationsvaccinet mot stelkramp, difteri och kikhosta. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att du ska fylla på det vaccin du fick när du var ca 10 i barnvaccinationsprogrammet var 20:e år för att skydda dig mot stelkramp och difteri. För gravida ska man vaccinera sig med detta vaccin under varje enskild graviditet för att skydda det nyfödda barnet mot kikhosta.

Hur vet jag när jag tog stelkramp senast?
Svar:

Har du vaccinerat dig hos oss så kan du se information om din stelkrampsvaccination genom att logga in med BankId på Mina Sidor här på vår hemsida.

Annars kontakta den aktör du vaccinerat dig hos för att få information. Är du osäker så kan du med fördel komma in till oss och fylla på ditt skydd mot stelkramp, difteri och kikhosta – dessa ges i en gemensam kombinationsdos.

Vad är egentligen Stelkramp?
Svar:

Stelkramp är en mycket allvarlig sårinfektion som obehandlad ofta leder till döden enligt Folkhälsomyndigheten. Stelkrampsbakterien orsakas av en bakterie som finns i tarmen hos många djur och i marken/jorden i Sverige och utomlands. Stelkrampsbakterier når människans blodbana genom sår i huden och man kan smittas genom sår som inte är synliga för ögat. Det är ett nervgift, toxiner, som bildas av stelkrampsbakterien som orsakar stelkrampssjukdomen. Det finns vaccin som skyddar.

TBE

När ska jag fylla på mitt TBE-vaccin?
Svar:

För att ha ett fullgott skydd mot TBE ska du följa din åldersgrupps TBE-vaccinationsschema. Grund-vaccinationen består av 3 eller 4 doser beroende på din ålder. Sedan fyller du på efter 3 år och sedan vart 5:e efter det.

Vi journalför alla dina TBE vaccinationer och hjälper dig med påminnelser så att du inte ska behöva hålla ordning på detta själv eller lita på pappersvaccinationskort som så lätt försvinner.

Du kan själv ta del av dina journalförda vaccination här på Mina Sidor där du loggar in med BankID.

Jag minns inte när jag TBE-vaccinerade mig senast. Kan ni hjälpa mig?
Svar:

Har du vaccinerat dig hos oss på VaccinDirekt eller FästingBussen så är detta registrerat i vårt journalsystem som du själv kan komma åt genom att logga in på Mina Sidor.

Om du är osäker så kom in med den information du har, så får du hjälp av våra erfarna sjuksköterskor och läkare med råd för att säkra ditt TBE-skydd.

Var riskerar man att smittas av TBE?
Svar:

Fästingar som bär på TBE-smitta finns i nästan hela Sverige numera och även i andra delar av Europa och i norra Asien.

Vad kostar TBE-vaccin?
Svar:

Här hittar du priser på alla våra vaccin.

För din och vår säkerhet är våra mottagningar kontantfria och det går bra att betala med bank- eller kreditkort och med swish. Alla priser är per dos och i SEK – svenska kronor.

Hur ser TBE-vaccinationsschema ut för min ålder?
Svar:

Det finns ett TBE-vaccinationsschema för 1-49 år och ett för dig som är 50 år eller äldre. Det är mycket viktigt att följa ditt vaccinationsschema för att säkra att du har ett fullgott sjukdomsskydd.

Vaccinera barn

Vaccinerar ni barn?
Svar:

Vi har stor erfarenhet av att vaccinera barn. Vi har gjort detta i mer än 50 år och lägger stor vikt vid att vara specialister på välkomna just barn på både våra mottagningar och på FästingBussen.

Tänk på att ni kan behöva ha med er en undertecknad samtyckesblankett om inte alla vårdnadshavare är med på plats.

Hur kan jag förbereda mitt barn?
Svar:

Du känner ditt barn bäst och vet hur mycket just ditt barn behövs förberedas inför en vaccinering. Det kommer att kännas lite, men det går snabbt över och kommer att gå mycket bra. Här kan du ta del av tips och råd. 

Hur fyller jag i en hälsodeklaration för mitt barn?
Svar:

Logga in på Mina Sidor eller i vår app. Om du har kopplat ditt barn till dig där så väljer du barnets  namn. Du fyller i Hälsodeklaration, bekräftar barnets namn och sedan anmäler ni er ankomst när ni är på plats vid FästingBussen eller på mottagningen.

Behöver jag fylla i en samtyckesblankett om inte alla vårdnadshavare är med?
Svar:

För vaccination av minderåriga barn där inte alla vårdnadshavare är med på plats, kan ni behöva ha med er en underskriven samtyckesblankett där vårdnadshavarna intygar sitt samtycke till vaccination. Detta gäller t ex vid uppstart, dvs vid första dosen, i en vaccineringserie.

Hur kan jag se mitt minderåriga barns journal?
Svar:

För att se ditt minderåriga barns journal går du till Mina Sidor här på hemsidan.
1. Lägg aktivt in ditt barn (under 16 år) under din profil
2. Välj ’Min Familj’ och där lägger du till en familjemedlem.
3. Gå till ’Vaccinationshistorik’ och växla journal till de barn under 16 år som du är vårdnadshavare för.

Du kan också ladda ner vår app som finns i App store och Google Play och göra detsamma där.

Maila till oss på info@vaccindirekt.se om du har några frågor eller funderingar kring detta.

Är det inte bättre att barnen genomgår sjukdomar och bygger upp sitt immunförsvar?
Svar:

Den mänskliga kroppen är fantastisk och genom att vaccinera sig så hjälper man kroppen och lär upp immunförsvaret så att det blir ännu bättre på att försvara sig mot vissa allvarliga sjukdomar som den annars kan ha svårt för att avstyra. Vacciner räddar liv och näst efter rent vatten, är vaccinationer det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Resa med barn under ett år som behöver mässlingsvaccin. Vad gäller?
Svar:

Vi vaccinerar barn från 6 månaders ålder till 1 år för skydd mot mässling inför resa till utlandet. Denna vaccindos mot mässling ersätter inte de vaccinationer mot sjukdomen som ingår i barnvaccinationsprogrammet, utan ska ses som en extra dos.

Vaccin för gravida

Hur vet du att vaccinerna inte skadar ditt barn?
Svar:

Alla vacciner som vi erbjuder är välbeprövade, effektiva och säkra för dig och ditt ofödda barn. Inget vaccin skyddar till hundra procent, men om du mot förmodan skulle blir smittad efter att du vaccinerat dig kommer sjukdomen med stor sannolikhet att bli mildare än den hade varit utan vaccin. Kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar kring detta.

Hur räknar du din graviditetsvecka?
Svar:

När du gått en dag in på en ny vecka, ex vecka 36+1, så är du inne i det som kallas för graviditetsveckan efter. I exemplet här är du alltså i graviditetsvecka 37.

Hur sent i graviditeten kan du vaccineras?
Svar:

Vi vaccinerar dig som är gravid fram till och med graviditetsvecka 38. Efter detta avstår vi för att undvika risken att du har biverkningar av din vaccinering när din förlossning startar.

Vilka vaccin kan du ta samtidigt när du är gravid?
Svar:

Vaccin mot covid-19, influensa och kikhosta kan ges oberoende av varandra under graviditeten. Dock rekommenderas inte fler än två vacciner åt gången på grund av risken för feber. Vid vaccination mot RS-virus rekommenderar vi ett mellanrum på 14 dagar innan andra vaccin tas.

Vattkoppor

Varför ska jag vaccinera mitt barn mot vattkoppor?
Svar:

För de allra flesta barn är vattkoppor en mild sjukdom som bara ger obehagliga kliande blåsor, feber och några veckor hemma från skola eller förskola. Dock får barn ibland svåra och ibland även livshotande komplikationer. Detta kan man undvika genom vaccinering och det är därför som FHM rekommenderar vaccination.

Hur effektivt är vattkoppsvaccinet?
Svar:

Efter vaccination med två doser av vaccin mot vattkoppor brukar en skyddseffekt på ca 98% uppnås. Detta betraktas som högt och vaccinet är välbeprövat och effektivt.

Är det inte bättre att barnen får vattkoppor snarare än att vaccinera sig?
Svar:

Varje år hamnar mer än 300 personer på sjukhus på grund av vattkoppor och komplikationer av sjukdomen, de flesta av dessa är barn. För vissa kan detta vara mycket allvarligt, t  o m livshotande. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccinering.

För kroppens immunsystem är det ingen skillnad om barnet får sjukdomen eller vaccinet då mekanismerna för immunsystemets är desamma. Vattkoppsvaccinet är ett levande vaccin och man vet från andra levande vacciner att vaccinet stärker immunsystemet och lär den att skydda sig utöver själva sjukdomen.

Jag är inte säker på om jag har haft vattkoppor. Kan jag ta vaccinet ändå?
Svar:

Ca 98% har haft vattkoppor då det är en mycket smittsam sjukdom och man kan ha vattkoppor utan att få symptom. Det går bra att vaccinera sig om du är osäker på om du haft vattkoppor och finns ingen risk för dig som eventuellt haft sjukdomen.

Om du någon gång under livet varit i närheten av någon som haft vattkoppor, på förskola, i skola,, i familjen, i transport etc, så är det sannolikt att du haft sjukdomen. Det finns test för att utvärdera om du har haft sjukdomen, sk antikroppstest. Detta kan vi hjälpa till med i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hur länge har vattkoppsvaccin funnits?
Svar:

De vacciner vi använder mot vattkoppor kom på 1990-talet och är frekvent använda världen över sedan dess. I tex i USA infördes vattkoppsvaccin på 90-talet i deras barnvaccinationsprogram och det ingår även i många närliggande länders, t ex Tysklands och Finlands, barnvaccinationsprogram.

Data efter mer än 30 års bruk visar att vattkoppsvaccin är beprövat, säkert och effektivt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn vaccineras mot vattkoppor.

Om vaccin och vaccinationer

Är vaccinen säkra?
Svar:

Vaccin hör till medicinska vetenskapens största framgångar, med många miljoner räddade liv. Alla de vaccin vi erbjuder har gått igenom rigorösa medicinska kontroller och studier och har funnit på marknaden här i Sverige och runt om i världen under många år. Näst efter rent vatten, är vaccinationer det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen enligt Folkhälsomyndigheten. Många allvarliga sjukdomar så som polio, difteri, smittkoppor etc har mer eller mindre försvunnit från Sverige tack vare vaccinationer.

Hur påverkar vaccin immunförsvaret?
Svar:

Vaccin arbetar tillsammans med kroppen och det egna immunförsvaret och hjälper till att undvika allvarlig sjukdom. Den mänskliga kroppen är helt fantastik och arbetar varje dag på högvarv för att skydda oss mot de miljontals bakterier, virus, mikrober mm som vi stöter på varhelst vi rör oss. Genom att vaccinera sig så hjälper man faktiskt kroppen och lär upp immunförsvaret så att det blir ännu bättre på att försvara sig mot vissa allvarliga sjukdomar som den annars kan ha svårt för att avstyra. Vacciner räddar liv och det är t o m sjukdomar som helt har försvunnit från Sverige, ex smittkoppor, tack vare vaccinationer.

Varför desinficerar ni inte huden före vaccinationen?
Svar:

Detta gjorde man förr i tiden, men inte längre. Det finns studier som visar att man minskar bakteriemängden när man sprittvättar huden, men att man inte minskar incidensen av bakteriella komplikationer efter injektioner. När det gäller vissa vacciner så kan också desinfektionsmedel påverka vaccinets effekt negativt. Både internationella och svenska
riktlinjer påtalar därför vikten av god handhygien, men rekommenderar inte tvättning av injektionsstället.  Är huden synbart smutsig, så rengör vi den.

Källa: Vårdhandboken

Aspirerar ni när ni vaccinerar?
Svar:

Vi aspirerar inte som standard enligt direktiv från VaccinDirekts läkarteam när vi ger intramuskulära injektioner. Anledningen till detta är att det inte löper några stora kärl i deltoideusmuskeln där vi vaccinerar och det minskar smärtupplevelen. Det finns stöd för att inte aspirera i officiella rekommendationer från bl a BVC och CDC. Undantag till detta är vid covid-vaccination då vi alltid aspirerar.

Förklaring: Att aspirera innebär att man drar tillbaka själva kolven i sprutan innan man trycker in läkemedlet.

Varför tar ni inte bort luft i förifyllda sprutor före vaccination?
Svar:
Luften i förfyllda sprutor ska inte tryckas ut innan injektion ges, utan ges tillsammans med vaccinet. Detta görs för att säkerställa att allt vaccin följer med ut ur sprutan. Luften lägger sig som en skyddande kudde och minskar risken för att vaccinet rinner ut igen.

Förr skulle man ha sjukdomar, nu pratar alla om vaccin. Varför då?
Svar:

Det är fantastiskt att det numera finns effektiva och säkra vaccin mot många sjukdomar som man förr inte hade något skydd mot. Mänsklighetens historia är och har ju tyvärr ständigt varit påverkad av allvarliga sjukdomar och farsoter, men genom banbrytande upptäckter och vetenskap kan man numera rädda oräkneliga liv och öka livskvaliteten tack vare vaccin.

FästingBussen

När kommer FästingBussen till min stad?
Svar:

Här hittar du alla orter, platser, datum och tider när FästingBussen kommer till en plats nära dig. Har du frågor så kontakta oss på Messenger eller maila oss på info@vaccindirekt.se. Varmt välkommen!

Är det drop in på FästingBussen?
Svar:

Det är alltid drop in på FästingBussen. Inga bokade tider alltså, utan varmt välkommen att komma förbi när vi är på plats!

Vad kostar vaccinen på FästingBussen?
Svar:

Här hittar du alla FästingBussens priser:

1. Prislista FästingBussen Stockholms Län
2. Prislista FästingBussen Region Uppsala
3. Prislista FästingBussen Jönköpings Län
4. Prislista FästingBussen Region Skåne
5. Prislista FästingBussen Västsverige
6. Prislista FästingBussen Övriga landet 

  • Vi har samarbeten med olika regioner och förutsättningar som gör att vårt erbjudande kan skilja sig en aning mellan regionerna. Kontakta oss på Messenger eller info@vaccindirekt.se om du har några frågor kring våra vaccinpriser. Du får hjälp av våra kunniga sjuksköterskor och läkare med rådgivning, journalföring, hjälper med vaccinpåminnelser och du kan smidigt samla alla vaccin du tagit och se vad du fått hos oss i vår App eller på Mina sidor för en bra översikt över ditt sjukdomsskydd.
Hur får jag ett könummer på FästingBussen?
Svar:

För en medicinsk säker rådgivning måste du fylla i eller bekräfta din hälsodeklaration innan du kan få ett könummer. Du kan förbereda din hälsodeklaration inför ditt besök i vår app eller på Mina Sidor. När du sedan är på plats vid bussen anmäler du din ankomst i appen eller på Mina Sidor och du får ett könummer. Ett högt könummer betyder inte automatiskt lång kö – könummer löper nämligen på mellan dagar och stopp.

Du kan också göra det på plats på våra ipads, men då måste du fylla i en ny hälsodeklaration från start pga GDPR .

Det är alltid drop in på FästingBussen och inga bokade tider.

Är det skillnad mellan de olika vaccinationsbussar?
Svar:

Det är det och det är till och med stor skillnad!

Hos oss på VaccinDirekt som driver FästingBussen har vi mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och vaccinhantering och hos oss blir du alltid mött av en utbildad sjuksköterska eller läkare. Så är inte fallet hos alla!

För din säkerhet ska du välja aktör med omsorg så att du säkrar att du får ett välfungerande vaccin av högsta kvalitet, att vaccinationen registreras ordentligt och att du har kompetent personal som rådger och vaccinerar dig.

VaccinDirekt och FästingBussen – ditt trygga val sedan 1972.