TBE Riskområden 2024

Fästingar som bär TBE sprids tyvärr till fler och fler TBE-riskområden över landet och vissa delar klassas som att ha en förhöjd risk.  TBE-riskområdena i Sverige har under de senaste åren brett ut sig geografiskt och 2024 finns det fästingar med TBE från Örnsköldsvik i norr och hela landet söderöver. Det finns också TBE i delar av Europa och Asien.

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen

Var är det risk att smittas av TBE?

TBE-riskområdena 2024 är rödmarkerade på kartan nedan. Det finns numera fästingar som bär på TBE från Örnsköldsvik i norr och hela landet söderöver. Även om man inte bor i ett riskområde, så reser man med stor sannolikhet någon gång söder över eller till delar av Europa eller Asien där man kan riskeras att smittas. Genom att vaccinera sig och följa sitt vaccinationsschema undviker man att drabbas av denna allvarliga sjukdom.

– ”Fästingpopulationen ökar och expanderar till nya områden, och parallellt sprider sig TBE-viruset till fästingar i nya delar av landet”, Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin. – ”Det troliga är att vi kommer att fortsätta att se en ökning av TBE i Sverige. Det finns inget som talar för att vi kommer att se en minskning, utan det är nog så att risken för att bli infekterad kommer att bli större med tiden.”

Risken att smittas av TBE sker i hela riskområdet, men i vissa kommuner råder en förhöjd risk enligt Folkhälsomyndighetens definition. Detta innebär att risken att smittas av TBE i dessa kommuner bedöms vara högre än i andra TBE-riskområden.

När är det störst risk att smittas av TBE?

Fästingar är aktiva när det är några få plusgrader ute, så störst risk för att bli smittad av TBE är mellan mars och november. För ett fullgott skydd ska du följa ditt TBE-vaccinationsschema.

Att vaccinera dig och fylla på dina TBE-vaccinationer kan och bör du med fördel göra helt oberoende av fästingsäsongen. Vänta därför inte med att vaccinera dig, utan följ ditt vaccinationsschema och säkra att du är ordentligt skyddad inför fästingsäsongen.

Hur kan du skydda dig och din familj mot TBE och fästingburna sjukdomar?

    • Vaccin skyddar mot allvarliga sjukdomen TBE. Följ ditt vaccinationsschema. Vi hjälper dig med påminnelser!
    • Bär heltäckande kläder då du vistas i skog och mark
    • Inspektera hela kroppen och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på barn
    • Ta gärna en dusch så att eventuella fästingar som ofta vandrar runt på kroppen stund innan de biter spolas av
    • Kontrollera pälsen på dina husdjur

Viktigt att vara medveten om att hälften av de som insjuknar inte har noterat att de blivit fästingbitna.

Pris för vaccin mot TBE

Vi har mer än 50 års erfarenhet av vaccinationer och är Nordens största vaccinatör. I priset ingår alltid rådgivning av våra välutbildade och erfarna sjuksköterskor och läkare. Vårt gedigna journalsystem gör att du får en god överblick och kontroll över dina vaccinationer och vi hjälper dig med eventuella påminnelser.
Prislista

Våra mottagningar         Boka tid           Fästingvaccin           Fästingbussen

Vill du veta mer om TBE, se vår film med VaccinDirekts läkare Charlotta

Källor:
Folkhälsomyndigheten
CDC