Vaccinering inför resan till Japan

Japan är ett mycket fascinerande land i Asien som bjuder på en unik kultur som inte går att finna någon annanstans i världen. Japan är ett av världens säkraste länder, vilket är skönt när man turistar i landet. Japan består av 6800 stycken öar, de mest populära är paradisön Okinawa som erbjuder underbara stränder. Japans huvudstad Tokyo är en av de mest populära städerna att besöka i Japan, och bjuder på många imponerande byggnader och sevärdheter.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit B

Meningokock

Japansk encefalit 

Övriga rekommendationer

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Vill du veta mer eller vaccinera dig innan resan till Japan är du välkommen in till någon av våra drop-in-mottagningar. Tag gärna med uppgifter om tidigare vaccinationer.

Bra att veta inför resan till Japan

Japan är utan tvekan ett av de mest spännande länderna i världen och trots att det ligger så långt bort från Sverige så är det ändå ett mycket populärt resmål för svenskar. Den japanska kulturen skiljer sig mycket från vår men det finns ändå många likheter – inte minst i levnadsstandarden. Utbudet av shopping är enormt – japanskt mode är mycket omtalat då en av världens bästa designskolor (Bunka College) ligger i Tokyo och deras utbud av elektronik och övriga kända varumärken ligger i framkant beträffande teknologi, design m.m. Här får du ytterligare lite guidning inför din Japan-resa.

Ska man vaccinera sig mot särskilda sjukdomar?

Det råder inga krav på vaccinationer vid inresa till Japan. Vaccinationer mot polio och stelkramp kan dock rekommenderas. I vissa områden kan japansk hjärninflammation förekomma och ska du resa hit så bör vaccinering ske innan du åker.

Mat och hygien

Japanerna är kända för att vara ett mycket hygieniskt folk och man är noga med seder och bruk. Den japanska maten är i regel mycket nyttig att äta – även desserterna. Prova på den japanska sushin eller den fantastiska japanska curryn – två maträtter som inte kan annat än uppskattas. Hotellfrukosten kan vara dyr i Japan om den inte ingår i rumspriset och ett alternativ till den är något kallat för “morningservice” som serveras på kaféerna. Kranvatten kan drickas utan bekymmer, men i storstäderna är det ändå godare med flaskvatten.

Några välbehövliga råd

Notera att man aldrig lämnar dricks i Japan – gör du det kommer en servitör/servitris och lämnar tillbaka pengarna omedelbart. Dock finns det serviceavgifter och ibland bordsavgifter som tillkommer. Tänk också på att aldrig tränga dig före i en kö, oavsett var den är.

Angående tunnelbana och kommunala transporter finns det flera saker att tänka på. För det första måste mobiltelefonen vara inställd på “tyst” och musik i hörlurar får inte höras till grannpassageraren. Som kvinna i tunnelbanan kan du ibland bli tafsad på av klåfingriga män, men detta har landet emellertid försökt få bukt med. Dock finns det fortfarande utvalda vagnar för kvinnor.

 

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar