Skydd mot fästingar

Skydda dig mot fästingar som kan bära på allvarliga sjukdomar så som TBE och Borrelia. TBE finns i stora delar av Sverige och i vissa delar av Europa och Asien. Borrelia finns i hela Sverige och även utomlands.  Det finns inget vaccin mot borrelia, men du kan skydda dig mot TBE genom att vaccinera dig och följa ditt vaccinationsschema.

Undvika fästingbett genom att:

Använd insektmedel
På Fästingbussen har vi med oss Care Plus Natural Spray som ger skydd mot fästingar och andra insekter.
– Skydd: Fästingar – 6 timmar, Svenska myggor – 6 timmar, Knott – 6 timmar
– Godkänd från 3 års ålder

Tänk på att insektsmedel enbart skall användas utvärtes på exponerad hud. Insektsmedel ska inte komma i kontakt med slemhinnor i ögon eller mun. Insektsmedel i sprayform kan med fördel sprayas i handen och sedan fördelas på utsatt hud för att förhindra att aerosoler inhaleras.

Klä dig rätt 
– Klä dig i heltäckande kläder med långa byxor och långärmat när du vistas ute i naturen

Inspektera kroppen
– Inspektera hela din och eventuella barns kroppar och ta bort de fästingar ni hittar. Fästingar kan bita sig fast var som helst på kroppen, men söker sig gärna till  varma och fuktiga platser. Titta därför lite extra i armhålor, knäveck, hårbotten och i byxlinningen. Leta särskilt bakom öron, i hårbotten och vid hårfästet på barn.
– Ta en dusch så att eventuella fästingar som vandrar runt på kroppen spolas av
– Kontrollera pälsen på eventuella husdjur

Har du blivit biten av en fästing

Ta bort fästingen så fort du bara kan. Du greppar fästingen så nära huden och så nära fästingens mun som möjligt, med fördel med en effektiv fästingtång.  Dra sedan rakt ut. Vrid och skruva inte! Tvätta sedan såret noga med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

Använd en fästingtång
På våra mottagningar och på Fästingbussen har vi en smidig och effektiv fästingtång. En bra fästingtång är något som bör finnas i varje hem och som gärna tas med på utflykter. Med fästingtången tar du enkelt bort fästingen som bitit sig fast. Viktigt att veta att TBE tyvärr sprids direkt vid bettet så detta ingrepp innebär inget skydd mot TBE.

Mottagning – Boka tid
Mottagning – Drop in
Fästingbussen – Drop in