Borrelia

Borrelia är en sjukdom som uppkommer via fästingbett. Genom att bakterierna sprids vid bettet så får man en irriterande och kliande hudrodnad som kan bli uppemot 10 cm i diameter eller mer där fästingen bitit dig. Denna infektion kan om den inte blir behandlad i värsta sprida sig till nervsystemet och dina leder, vilket gör att du kan bli ordentligt sjuk. Det är därför mycket viktigt att kolla igenom huden noga på sommaren, speciellt i hårbeklädnad och liknande, för att se att du inte drabbats av ovälkomna parasiter som fästingar.

Borreliasymptom

Ett fästingbett som leder till borrelia, kan ge en rodnad på huden. Rodnaden kan klia, huden kan domna och det kan kännas lite som en upphöjning, speciellt om man kliar och river på området. Dock brukar borrelia ibland inte märkas förrän efter ca 3-4 veckor, vilket gör att det är lite av en lömsk sjukdom. Var uppmärksam på om rodnaden expanderar med tiden och kan få en oval eller rundad form med en vit ring i mitten. Ibland kan den bli så stor att den täcker en hel kroppsdel. Vanliga symptom förutom det klassiska hudutslaget är huvudvärk, trötthet, feber och muskel- och ledvärk. Borrelia angriper inom ett par månader nervsystemet och kan till och med ge förlamningar. Ibland ger utslaget även upphov till små sår eller vätskande blåsor.

Vaccinationer och behandlingar

Tyvärr finns ännu inget vaccin som motverkar borrelia. För att bli kvitt sjukdomen ges antibiotika. Kvinnor har större tendens att få borrelia än vad män har. Misstänker du att du lider av borrelia, måste en vårdmottagning omgående uppsökas.

Tänk på att alltid skydda dig med täckande klädsel när du vistas i mark där fästingar förekommer och titta igenom hår och hud med jämna mellanrum när du varit ute i skog och ängsmarker. Du som har husdjur ska också vara extra försiktig då smittbärande fästingar med borrelia kan vandra vidare.

Ta bort fästingar som bitit sig fast så fort du upptäcker dem! Borrelia överförs inte direkt vid bettet som TBE utan först efter något dygn, så att avlägsna dem tidigt ger mindre risk för denna sjukdom.

TBE Fästingvaccin Fästingbussen