Vaccin mot TBE under graviditet

Du har säkert hört talas om den fästingburna hjärninflammationen, TBE, som allt fler blir infekterade av. Därför väljer också fler och fler att vaccinera sig mot sjukdomen, som kan få betydliga och permanenta konsekvenser för hälsan. Men är det rekommenderat att vaccinera sig mot TBE under en graviditet?

Vad är TBE?

TBE-viruset orsakar ett flertal symptom som kan vara mer eller mindre allvarliga. Bland de vanligaste förekommer hög feber, stark huvudvärk och trötthet, men även allvarligare symptom kan förekomma. I värsta fall kan sjukdomen leda till förlamning, och i enstaka fall kan den sjuka avlida. TBE-viruset är ett farligt virus eftersom det kan få permanent effekt. Det vanligaste är påtaglig trötthet, minnesförlust, och ibland till och med förlamning.

Smittrisk

Viruset överförs främst från fästingar, och det är framförallt under somrarna som risken för smitta är störst. Därför rekommenderas du att vara försiktig när du är ute i naturen, framförallt i skog och högt gräs, där det kan finnas många fästingar. Det bästa är att bära jeans eller långbyxor av grövre material och stövlar för att skydda huden på bästa sätt. Risken för fästingbett är störst i södra Sverige, men även i Dalarna, Västerbotten och andra delar av landet. Fästingarna kan finnas överallt, vilket innebär att man bör vidta åtgärder för att skydda sig mot viruset oavsett var man befinner sig.

Vaccination under graviditet

En del vaccinationer rekommenderas under när man är gravid, medan andra kan få mindre bra konsekvenser för fostret. När det gäller vaccination mot TBE kan den göras hos gravida som tillhör högriskgruppen för smitta, men man kan ofta vänta tills efter graviditeten. Det går bra att ta vaccinet om du ammar.

Senast uppdaterad: 19 augusti 2021
Innehållet är granskat av: VaccinDirekts Läkarteam

TBE Fästingvaccin Fästingbussen