Vaccinering inför resan till Gambia

Gambia är ett litet land som ligger i västra Afrika och är ett fantastiskt resmål som bjuder på mycket sol och bad. Gambia har kilometerlånga sandstränder som löper längs Atlanten, Gambia-floden är känd för sitt rika fågelliv som lockar många fågelintresserade turister. Njut av den inhemska kulturen och goda maten. Se bara till att du har tagit rätt vacciner inför din avresa för att göra din resa så lyckad som möjligt.

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som utsätter sig för risk.

Meningokock

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Malaria

Malariaprofylax rekommenderas. Kontakta vår vaccinationsmottagning för närmare information.

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Gambia

Ett av de minsta länderna i Afrika och faktiskt den minsta staten sett till yta, är Gambia som med sitt intressanta folkliv, kokkonst och sina rika naturupplevelser där både hav och land inkluderas. Gambia har fått stor uppmärksamhet under lång tid och är ett av Afrikas främsta charterdestinationer. Dock bör du vidta olika försiktighetsåtgärder beträffande sjukdomar och dylikt, genom att läsa på om vaccinationer, mat och andra allmänna råd.

Vaccinering inför resan till Gambia

De vaccinationer som är viktiga att ha i åtanke om du ska packa din väska och åka till Gambia, utgör både obligatoriska och rekommenderade vacciner. Se även till att vaccinera dig i tid.

Mat och hygien

Afrikansk kokkonst är en av de bästa i världen, i alla fall om man frågar någon som provat. I Gambia tillreds måltiderna olika på lokalt vis och du blir alltid glatt överraskad. Det du emellertid måste vara uppmärksam på, är vattnets renhetsgrad samt livsmedel baserade på ägg och mjölkprodukter som ligger framme i solen. De flesta restauranger i stadsmiljö håller god kvalitet och bra service, men att använda sitt sunda förnuft och goda omdöme är naturligtvis en bra idé. Kyckling, fisk och skaldjur samt nötter är typiskt för det gambiska köket, men även här bör du vara på din vakt med salmonellabakterier. Tänk på att de vanliga rätterna som ‘Yassa’ är mycket kryddstarka och bör ätas med försiktighet.

Allmänna resråd

Du som ska resa in till landet gör rätt i att dubbelkolla dina personuppgifter innan. Felstavade namn och dylikt kan orsaka stora besvär vid tullen. Du bör ha en detaljerad reseförsäkring samt ett giltigt pass/visum, vars giltighetstid överskrider 6 månader vid hemresedatum.

Källor:

Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice (UK)


Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar