Vaccinering inför resan till Kina

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit A

Hepatit B

Kolera/ETEC

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Tyfoid

Japansk encefalit

TBE

TBE förekommer in norra Kina. Vaccination rekommenderas vid vistelse i naturen under sommarhalvåret.

Rabies

Rekommenderas till barn som inte kan rapportera bett, personer som utsätter sig för risk.

Meningokock

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern

Endast om du inom 6 dagar (dvs vistelse, transit >12h) anländer från områden med gula-febern-transmission.

Övriga rekommendationer

Malaria

I vissa områden i Indien kan profylax med malariatabletter rekommenderas.

Myggskydd

Det finns en risk för myggburna sjukdomar. Skydda dig mot myggstick.

Rabies

Det finns risk för rabies. Ta inte kontakt med däggdjur såsom hundar, katter, apor. Sök vård omedelbart om du skulle bli biten.

Bra att veta inför resan till Kina

Kina är ett fantastiskt land att besöka som bjuder på oändliga sevärdheter. Miljoner människor besöker Kina varje år, vilket gör landet till ett av världens mest besökta länder. Turisterna lockas av Kinas anrika historia och dess traditioner. Naturen bjuder på otroliga upplevelser från slätterna i norr till Hamalaya i väst och de enormt befolkningsrika storstäderna, som Hongkong och Bejing.

Inför en resa till Kina kan det vara värt att både hitta värdefulla tips på saker att göra och platser att besöka samtidigt som det också är viktigt att läsa om det praktiska. Kina är Ostasiens största nation och dessutom världens mest folkrikaste. Det är ett bedårande vackert land med många kontraster och enorma shoppingmöjligheter. Tack vare den växande industrin har ekonomin gått rakt uppåt. Som resenär i landet är respekt för lagar och regler dock högt prioriterat och det är också lätt hänt att du upplever kulturkrockar. Läs noga på om seder och bruk.

Lämpliga vaccinationer

Det finns inga kravbelagda vaccinationer för inresa till Kina (enbart mot gula febern om du varit i ett sådant område innan inresa). Du rekommenderas emellertid att vaccinera dig mot polio, stelkramp/difteri samt mot gulsot. För säkerhets skull kan du också vaccinera dig mot japansk hjärnhinneinflammation.

Mat och hygien i Kina

Det här stycket skulle vi kunna göra hur långt som helst för det finns inte mycket som inte äts i Kina. Allt från kycklingfötter till hundkött är vanligt och hygienen är inte alltid den bästa, även om den anses vara en av de bättre i Asien. Det kinesiska köket smakar överlag bra med mycket sötsura såser och intressanta kombinationer. Men var beredd på att du kan drabbas av magsjuka om du inte använder ditt sunda förnuft. Drick inte kranvattnet – köp buteljerade flaskor eller koka vattnet. Hotellrummen brukar alltid vara försedda med vattenkokare.

Så förenklar du din Kina-vistelse

För det första är det bra om du kan lära dig lite mandarin innan du sätter din fot i Kina. Utanför storstäderna och turistområdena är det ovanligt att man talar engelska. Tänk på att inte beröra folk genom kroppskontakt. Man tar inte ens i hand utan hälsar enbart genom en lätt nickning. Vill du däremot lära känna kineser så ska du ge dig ut på karaoke – det är oändligt populärt. Visum fordras vid inresa och ett giltigt pass som sträcker sig över 6 månader.

 

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar