Vaccin Karibien

Vaccinera dig inför resan till Karibien

Ska du ut och resa i Karibien? Då är det en del saker som du bör ha koll på innan du reser för att fullt ut kunna njuta av vita stränder på öar som Jamaica och Bahamas. I många av länderna i Karibien finns det sjukdomar som kräver vaccination innan avresa. Rekommendationerna för resevaccin i Karibien varierar något beroende på vilket land som du tänkt besöka. Hör alltid med din vaccin central i god tid före din resa.

Några av de vanligaste sjukdomarna som kräver vaccination i Karibien är följande:

Hepatit A

Hepatit A är en sjukdom som förekommer generellt i de länder som har dåligt dricksvatten. Sjukdomen orsakas av ett virus som finns i förorenat vatten, men kan även spridas via livsmedel som har utsatts för vatten eller från person till person. Sjukdomen orsakar leverinflammation, och symptomen syns på allmäntillståndet med kräkningar, yrsel och trötthet bland annat. Sjukdomen blir aldrig kronisk men det finns ingen direkt behandling, och därför är vaccination att rekommendera. Har man fått sjukdomen en gång är man sedan immun mot den livet ut.

Hepatit B

Precis som hepatit A är hepatit B en leverinflammation som orsakas av ett virus. Förutom i levern så finns även hepatit B i blodet och andra kroppsvätskor. Hepatit B smittas genom kroppsvätskor, till exempel blod och saliv, i kontakt med slemhinnor och vid samlag. Det är en lång inkubationstid på 2 – 6 månader och man smittar både innan man känner sig sjuk och ett tag efter att man känner sig frisk. Sjukdomen kan kännas som influensa och går oftast över av sig själv – det finns dock risk att sjukdomen blir kronisk och smittsam hela livet!

Tyfoidfeber

Detta är en sjukdom som förut kallades för enkel blodförgiftning. Tyfoidfeber orsakas av att man intar vatten som är förorenat eller dåligt tillagad mat. Vid tyfoidfeber är det viktigt att snabbt få behandling då det är en livshotande sjukdom. Symptomen är främst hög feber som inte går över, värk i muskler, huvudvärk och magproblem.

Välkommen in på reserådgivning och vaccination!

Om resevaccination      Boka tid     Våra mottagningar

Källor Hepatit A:
Folkhälsomyndigheten
CDC

Källor Hepatit B:
Folkhälsomyndigheten
CDC

Källor Tyfoid:
Folkhälsomyndigheten
CDC


Om vaccination      Inför ditt besök      Våra mottagningar