Vaccination Nya Zeeland

Rekommenderade vaccinationer

Stelkramp, difteri, kikhosta

Polio

Mässling, påssjuka, röda hund

Hepatit B

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, volontärarbete, bosättning etc

Meningokock

Kan rekommenderas till barn och ungdomar vid långvarig eller upprepad vistelse i landet (familjär anknytning)

Bra att veta inför resan till Nya Zeeland

Det finns få platser på jorden som är så förknippade med paradiset som önationen Nya Zeeland, belägen sydost om Australien. Naturen är minst sagt magisk med vilande vulkaner, snöbeklädda berg och slingrande fjordar sida vid sida av tropiska stränder och intressanta städer som både erbjuder shopping och extremsporter fyllda med äventyr. En resa till Nya Zeeland kräver dock en del planering eftersom landet ligger på motsatta sidan av jordklotet. Vaccineringar, matråd och restips kan därför vara av yttersta vikt så att du har lite framförhållning.

Vaccinationer

Nya Zeeland har inga krav på vaccinationer hos inreseresenärer, dock finns det flera rekommendationer. För det första bör du givetvis se över grundskyddet som täcker vaccinering av t.ex mässling, stelkramp, polio och dylikt. Andra vaccinationer som bör tas, speciellt om du ska vistas på landsbygden är vaccin mot Hepatit B och meningokock.

Mat i Nya Zeeland

Det nyazeeländska köket har mycket lamm i sig, vilket inte är konstigt eftersom lammuppfödning är en huvudsyssla i öriket. Det äts också friskt med skaldjur tack vare det omringande vattnet från Stilla Havet. I övrigt är Nya Zeeland ett land som inte skiljer sig åt rent hygienmässigt från Sverige. Restaurangerna håller hög standard, dricksvattnet är drickbart på de allra flesta ställen och sjukhusvården är klart godkänd.

Allmänna resråd

Transporterna fungerar fint på Nya Zeeland – tåg som bussar som inrikesflygen. Speciellt tågresor kan vara intressanta eftersom naturen upplevs i sitt esse. Dricks är inte ett tvång men det anses ändå som hyfs att lämna en mindre summa om man är nöjd med servicen. Tänk på att ta med en adapter. Många hotell lånar ut dem men de kommer dock i begränsat antal, vilket gör att det kan vara svårt att hitta en till hotellrummet.

Tidsskillnaden är 10 – 12 timmar beroende på om det är svensk sommartid eller nyzeeländsk sommartid.

Senast uppdaterad: 15 juni 2022
Innehållet är granskat av: VaccinDirekts Läkarteam

Källor:
Sweden Abroad
CDC
Foreign Travel Advice

Om vaccination Inför ditt besök Våra mottagningar